Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό»

Τι λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια», τον «αφελληνισμό» των ελληνικών τραπεζών και την άρση των capital controls

​Μέχρι τις αρχές του 2016 θα συνεχίσουν να υφίστανται οι Έλληνες πολίτες τις επιπτώσεις των capital controls στην καθημερινότητά τους.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Real News» ο Γιάννης Δραγασάκης, «σε ο,τι αφορά το ευρύτερο πρόβλημα της ρευστότητας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Ιδιαίτερα μετά και την πρώτη αξιολόγηση, αναμένονται θετικές κινήσεις και από την πλευρά της ΕΚΤ, ενώ στη συνέχεια, τους πρώτους μήνες του 2016, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων».

Παράλληλα, τονίζει πως «πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική, που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός παράλληλου συστήματος χρηματοδοτικών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα διευκολύνουν την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, αλλά και την πρόσβαση στη λιμνάζουσα παγκόσμια ρευστότητα».

Τι θα συμβεί όμως αν η ανακεφαλαιοποίηση δεν πραγματοποιηθεί εντός του 2015;

«Τόσο η ΕΚΤ όσο και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και θεσμοί, έχουν συμφωνήσει να προχωρήσει άμεσα πριν από την αξιολόγηση του προγράμματος. Οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη ξεκινήσει και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Τι απαντά σε όσους κάνουν λόγο για «αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών»:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους φόβους για ενδεχόμενο αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης και τονίζει ότι το θέμα είναι «να οδηγηθούμε σε ένα σύσ��ημα στο οποίο αντί η κοινωνία να υπηρετεί τις τράπεζες, οι τελευταίες να στηρίζουν την κοινωνία, την απασχόληση, την καινοτομία και την ανάπτυξη».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»:

Δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ενώ για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τονίζει ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να δανειοδοτούνται επιχειρηματίες που έχουν συστηματικά τα χρέη τους στην Ελλάδα και τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις με αρνητική καθαρή θέση να συνεχίζουν να παίρνουν νέα δάνεια χωρίς βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης και κυρίως χωρίς οι επιχειρηματίες να βάζουν κεφάλαια. Αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας ��χει τελειώσει. Η ρύθμιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων πρέπει να συνδυαστεί με νέα επιχειρηματικά σχέδια, νέες επενδύσεις και με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΑΛΟ:

«Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες φαινομένων σκοταδισμού, με μια ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον υπουργό Παιδείας. Προφανώς και δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του. Όμως θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμη. Όποιος ανέχεται την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα. Αυτό ας το κατανοήσουν καλά ορισμένοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top