ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ η δόση των 2 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στη χώρα

Ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας θα ληφθεί απόφαση - Τι μεταδίδει από Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του Star - Πρώτη ανάρτηση: 14:24

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ η δόση των 2 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στη χώρα
Δυσάρεστη τροπή φαίνεται να παίρνει η διαπραγμάτευση, καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από τους δαν��ιστές στο θέμα των πλειστηριασμών, με κοινοτικές πηγές να δηλώνουν ότι ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Star, Θ. Αθανασίου, ούτε το επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης με πηγές της Κομισιόν να παραπέμπουν το ζήτημα σε κάποιο Εuro Working Group αργότερα.
Νωρίτερα, άλλωστε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών η Άνικα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, είχε δηλώσει πως το Eurogroup θα είναι άλλη μία ευκαιρία για μία αποτίμηση της κατάστασης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι "αυτό που προέχει είναι να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση για την εφαρμογή των νομοθετημάτων από τη μία και να κλείσουμε τα ανοικτά θέματα από την άλλη".
Επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι σήμερα ελήφθη η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς, την οποία θα μελετά η τρόικα όλο το Σαββατοκύριακο.
«Θα ωφεληθούμε όλοι περισσότερο αν δείξουμε κάτι στέρεο στα κράτη – μέλη. Το ΕWG μπορεί να αποφασίσει για τη δόση πιο μετά. Μόνο του. Για σήμερα το βράδυ δεν είχε προγραμματιστεί, πάντως, ΕWG», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των θεσμών διεξάγονται σε συναινετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να δείχνουν πρόθυμες για αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στο καυτό θέμα των «κόκκινων δανείων» και κατ’ επέκταση των πλειστηριασμών.
Όπως φαίνεται όμως ο στόχος να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, δε φαντάζει πλέον ρεαλιστικός, εξέλιξη ιδιαίτερα δυσμενή για την ήδη πολύπαθη ελληνική οικονομία, αφού θα κλονιστεί για μια ακόμα φορά η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας.
Πάντως νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρτ, δήλωσε ότι «κάθε μέρα σημειώνεται πρόοδος». Τόνισε μάλιστα ότι γίνονται συνεχώς επαφές σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο να βρεθεί ο κοινός τόπος που θα οδηγήσει επιτέλους στη συμφωνία και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην προσπάθεια αυτή άλλωστε θα συμβάλλει προσωπικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μέσα στη μέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αν και ο εκπρόσωπός του, Μ. Σχοινάς αρκέστηκε να πει επ' αυτού μόνο ότι "ο πρόεδρος έχει το συνήθειο να είναι όλη τη μέρα στο τηλέφωνο, αλλά δεν ενημερώνει πάντα για τις επαφές του".
Το Βερολίνο παραπέμπει στις Βρυξέλλες για την αναβολή της τηλεδιάσκεψης του EWG
Άγνοια δηλώνει από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, για την αναβολή της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, τονίζοντας με νόημα ότι μπορεί να οφείλεται σε... «πρακτικούς λόγους».
«Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, επί του θέματος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top