Ο Τσίπρας ζητούσε χαλάρωση των μέτρων,ο Σουλτς του’ δινε ελπίδες και ο Μοσκοβισί του το ξέκοβε!

Συνεχίζεται η τακτική με "το καρότο και το μαστίγιο" από τους Ευρωπαίους

Ο Τσίπρας ζητούσε χαλάρωση των μέτρων,ο Σουλτς του’ δινε ελπίδες και ο Μοσκοβισί του το ξέκοβε!

​Την γνωστή τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθούν για μια ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι όσον αφορά στην Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν το «καρότο» κρατούσε ο Μ. Σούλτς με τα λόγια συμπάθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού και το «μαστίγιο» ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά έθεσε δημόσια το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω του προσφυγικού. Ο Μάρτιν Σουλτς του «χτύπησε» φιλικά την πλάτη, λέγοντας ότι θα μεταφέρει "τα δίκαια αιτήματα" για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις της α' κατοικίας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί ξέκοψε άπαξ διαπαντός οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων του μνημονίου, ως αντάλλαγμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους γ��α να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Την ώρα που κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες και κυρίως στέγη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η ΕΕ σε άλλους λαούς να δείξει και σ’ εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητώντας να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε έμμεσα «ανόητο» τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε, μιλώντας για την προσφυγική κρίση και την διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο.

«Σήμερα με την προσφυγική κρίση αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit . Αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Και ενώ ο κύριος Σουλτς, ο οποίος ήταν δίπλα του, τον κοιτούσε με... συγκαταβατικό ύφος, λέγοντας ότι καταλαβαίνει το ελληνικό δράμα, γι' αυτό και θα το μεταφέρει στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κύριος Μοσκοβισί έκοβε μαχαίρι κάθε … χαλάρωση!

«Τα αιτήματα της Ελλάδας,όπως εκφράστηκαν από τον κ.Τσίπρα, σχετικά με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, είναι απολύτως δίκαια», είπε ο κ.Σουλτς. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» δεσμεύτηκε.

Την ίδια ώρα, στην συνέντευξη τύπου που έδινε ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά θέματα, τόνιζε την ανάγκη για εφαρμογή του μνημονίου.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να χαλαρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ.Μοσκοβισί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top