Τσίπρας: «Δεν θα υποκύψουμε στις απαράδεκτες πιέσεις για άρση της προστασίας της Α΄κατοικίας»

«Θα απαιτήσουμε να δεχθούμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρώπη σε άλλους λαούς» - Πρώτη ανάρτηση: 12:07

Τσίπρας: «Δεν θα υποκύψουμε στις απαράδεκτες πιέσεις για άρση της προστασίας της Α΄κατοικίας»

​Κατηγορηματικός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Σουλτς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τη στιγμή που πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Την ώρα που κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες και κυρίως στέγη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η ΕΕ σε άλλους λαούς να δείξει και σ’ εμάς».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «στην Ελλάδα δοκιμάζεται το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» και τόνισε πως η προσφυγική κρίση προστίθεται στην οικονομική κρίση ως μια νέα «διαιρετική τομή ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις υπερσυντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν συρματοπλέγματα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο αίτημα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ώστε να συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής του προγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα το αίτημα αυτό να υλοποιηθεί σύντομα.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες που την ξεπερνούν»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μιας κοινή συνεργασίας και πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο με πρώτιστο στόχο να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικές κρίσης στο εσωτερικό της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στην προσφυγική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές μας πρέπει να βρούμε λύσεις κοινές και ευρωπαϊκές. Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε ως χώρα το βάρος αυτής της κρίσης και από την άλλη έχουμε τ��ν περηφάνια να συνεισφέρουμε στη διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης».

Κάλεσε επίσης την ΕΕ να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του ανθρωπισμού.

«Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να οργανώσουμε μια συγκροτημένη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων. Να μην ενθαρρύνουμε χερσαίες ή θαλάσσιες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ανθρώπινων ζωών και να στηρίξουμε τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας για την εξάρθρωση των δουλεμπόρων και τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων εντός της Τουρκίας», είπε ο Α. Τσίπρας.

Υπογράμμισε τέλος ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, το δεύτερο δεκαήμερο του Νομεβρίου, μεταφέροντας και τη θέση της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top