Επιμένει ο Μοσκοβισί: Mέχρι Δευτέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα

Άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό -Πρώτη ανάρτηση:11:48

Επιμένει ο Μοσκοβισί: Mέχρι Δευτέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας Γ.Κατρουγκαλο.

Σύμφωνα με τον κ.Μοσκοβισί, οι επενδύσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο κ.Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, γι' αυτό και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή του.

Ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ώστε οι θεσμοί να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η δόση των 3 δισ. ευρώ. Ακόμη εκτίμησε ότι το Eurogroup τη Δευτέρα θα δώσει ένα σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ελπίζουμε ότι το β ' ξάμηνο του 2016 θα αρχίσει η ανάκαμψη της Ελλάδας» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά την ανάκαμψη από το Grexit.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, ο κ.Μοσκοβισί είπε ότι «συζητήσαμε για τις συλλογικές συμβάσεις και για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που είναι απαραίτητη».

«Όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει και ένας δρόμος» είπε με νόημα στην συνέχεια ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων .

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «ευλογημένη χώρα», τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την χώρα μας.

Πράγματα και θάματα είπε στην συνέχεια στην συνέντευξη τύπου ο κ.Μοσκοβισί, όταν ξεκίνησαν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο κ.Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μέχρι την Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει λύση για τα προαπαιτούμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική χαλάρωση στην Ελλάδα λόγω του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, έρχονται επώδυνες αποφάσεις για το ασφαλιστικό.

«Είναι κρίσιμο και ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα. Οι μειώσεις στις συντάξεις δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, όμως για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό θα πρέπει να προσδιοριστούν επακριβ��στερα οι μεταρρυθμίσεις, που προτάθηκαν στο πόρισμα της επιτροπής των Σοφών» πρόσθεσε ο κ.Μοσκοβισί.

«Τα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αποθηκευμένα σε ειδικό λογαριασμό» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως πριν πάνε αυτά τα λεφτά στις τράπεζες, θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη Βουλή οι προαπαιτούμενες δράσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που βρίσκονται στο δεύτερο πακέτο.

Στο ερώτημα για το "ποιος φταίει που έξι χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν βγαίνει από την κρίση, παρά τα σκληρά μέτρα", ο Γάλλος Επίτροπος είπε με νόημα πως «όλοι φταίνε». Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι έχει ευθύνες και η τρόικα, η οποία όπως είπε «έχει τελειώσει», καθώς τώρα υπάρχουν οι θεσμοί.

Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι "εξαιρετικά καλή" είπε στην συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν δουλεύουμε πάνω σε σενάρια Grexit . Αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top