Τσίπρας: «Η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης»

«Αυτή η εικόνα είναι το πρόσωπο της Ευρώπης. Σε αυτή θέλουμε να ζούμε»

​Το δρόμο για μια νέα ζωή ξεκίνησαν σήμερα 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι αναχώρησαν νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προς το Λουξεμβούργο, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γ. Άσελμπορν, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα και του Έλληνα Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλου.

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική. Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία του relocation, της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που ήρθαν από τη Συρία και το Ιράκ. Οι περισσότεροι έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου και σήμερα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στην ελπίδα, για μια καλύτερη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άσελμπορν, τον Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα και τον Επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, αλλά και τον Γιάννη Μουζάλα. Είχαμε την χαρά να αποχαιρετήσουμε τους πρώτους 30 πρόσφυγες που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την αναχώρηση των προσφύγων και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι μια αρχή. 30 μπροστά στους χιλιάδες που έχουν φύγει από τον πόλεμο, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Θέλουμε να γίνει ρυάκι και στην συνέχεια ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης. Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε αυτούς τους ανθρώπους που αποχαιρετήσαμε, στους συνανθρώπους μας που έφυγαν. Αισθανθήκαμε ευτυχείς που είδαμε αυτό το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, που πριν από λίγες μέρες στα χείλη τους δεν ήταν το χαμόγελο αλλά η αγωνία. Αισθανθήκαμε αγαλλίαση ψυχής αλλά και ευθύνη για να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία του Αιγαίου. Να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και μαζί τον πολιτισμό μας. Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουν την ζωή τους από το μηδέν, αλλά ευχαρίστησαν όλοι τους την Ελλάδα, τον ελληνικ�� λαό. Έναν λαό που γνωρίζει από προσφυγιά, που ζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών».

«Σήμερα επιλέξαμε να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις μπροστά σε μία εικόνα και όχι σε κάποιο σύνθημα», συνέχισε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε μπροστά από την χαρακτηριστική εικόνα των γιαγιάδων από τη Μυτιλήνη που ταΐζουν ένα μωρό προσφυγόπουλο.

Όπως είπε, τώρα περισσότερο από ποτέ «πρέπει να πούμε “όχι” στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα», ενώ τόνισε πως «η ελπίδα γεννήθηκε με την κατάρρευση του τείχους στην πατρίδα του Μάρτιν Σουλτς. Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη, η ελπίδα και το όραμα θα σβήσει».

Κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία.

«Γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας οργανωμένης μετεγκατάστασης από μία χώρα προσωρινής υποδοχής σε μία χώρα τελικής υποδοχής, όπως το Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία. Η οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η μετεγκατάσταση να ξεκινάει από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το ρίσκο», τόνισε.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γ. Άσελμπορν και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο.

Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς, ενώ στις 10:40 με το τέλος της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα ��α επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Στις 12:30 θα υπάρχει επίσκεψη του κ. Σούλτς στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Ιωάννη Μουζάλα.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν τη Λέσβο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top