Έπεσαν οι υπογραφές: Ζεστό χρήμα ύψους 285 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ

Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δάνεια, συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πρόκειται επί της ουσίας για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης υφιστάμενης δανειακής γραμμής και οι στόχοι είναι η διασύνδεση για ηλεκτρικό ρεύμα των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ και η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά.
Οι υπογραφές έπεσαν το μεσημέρι της Τρίτης, πορουσία του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη αλλά και των διευθυνόντων συμβούλων τ��ν τριών εταιρειών.
O Χόγιερ εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση περί Grexit υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τη συζήτηση για το χρέος και την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου ως το Μάρτιο του 2016.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ιδιαίτερα τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, και προσέθεσε ότι συζητούνται τρόποι για επέκταση των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη βοήθεια της τράπεζας. Παράλληλα, είπε ότι λύση για τα κόκκινα δάνεια θα αναζητηθεί στο Eurogroup.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις που χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ μειώνουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος και συμβάλλουν, επίσης, στην προστασία του περιβάλλοντος. Σημείωσε δε το γεγονός ότι οι επενδύσεις πραγματοποιού��ται από εταιρείες του Δημοσίου, πράγμα που δείχνει, όπως είπε, ότι το Δημόσιο μπορεί να κάνει χρήσιμα πράγματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
Συναντήθηκε και με Τσίπρα ο Χόγιερ
Συνάντηση και με τον πρωθυπουργό είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η δυνάτητα ένταξης στο πακέτο Γιούνκερ των ελληνικών έργων ενώ δόθηκε έμφαση στις τρέχουσες δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα σχετικά με τα έργα ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top