Σάλος από τις δηλώσεις του Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο Ε. Μεϊμαράκης - Πρώτη ανάρτηση: 14:19

​Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ε. Μεϊμαράκης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», στο Star.

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης και συνεχίζει:

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Παραίτηση Φίλη ζητά ο Α. Τζιτζικώστας

Την παραίτηση του Ν. Φίλη ζήτησε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας.

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας με δήλωσή του και προσθέτει:

«Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο". Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών».

Με έ��τονο μάλιστα ύφος ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει στη δήλωσή του:

«Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: “Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού”. Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».

Ψωμιάδης: Άξιος για υπουργός Παιδείας της Τουρκίας

Έντονη ήταν η αντίδραση και του πρώην Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδη για τις δηλώσεις του κ. Φίλη.

«Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του στην Άγκυρα να προτείνει στον κ. Νταβούτογλου τον κ. Φίλη για τη θέση του νέου υπουργού Παιδείας στη γείτονα χώρα. Άλλωστε οι "προοδευτικές" του απόψεις ελάχιστα απέχουν από την επίσημη τουρκική γραμμή που θέλει τους Πόντιους να προκάλεσαν οι ίδιοι την τραγική μοίρα τους… Είναι σαφές πως αυτός ο άνθρωπος που προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του. Και αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχουν σε αυτή τη κυβέρνηση πατριωτικές φωνές που να απαιτήσουν την άμεση καρατόμηση του; Νομίζω πως πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Ψωμιάδης.

Α. Γεωργιάδης: «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του»

Την παραίτηση του Ν. Φίλη ζήτησε μέσω Twitter και ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης.

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του, αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε.

Κ. Γκιουλέκας: «Επαίσχυντες και ιερόσυλες οι δηλώσεις Φίλη»

«Η συστηματική εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο ονομάζεται “γενοκτονία” κ. Φίλη. Θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό πριν προβείτε σε τέτοιες επαίσχυντες και ιερόσυλες δηλώσεις για τον Ποντιακό Ελλη��ισμό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας.

Μιχελογιαννάκης: Οταν αναφερόμαστε στους Ελληνες του Πόντου, μιλάμε για γενοκτονία

«Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής, ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί η γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκης.

Οι ΑΝΕΛ δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και προσέθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Πρόεδρος Ποντιακών Συλλόγων: «Νέα Ρεπούση ο Φίλης»

Σκληρή ήταν η απάντηση και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χ. Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με τη Μ. Ρεπούση, κάνοντας λόγο για δήλωση στα «όρια της εθνικής προδοσίας».

«Ο υπουργός Παιδείας είναι η προσωποποίηση της Κερκόπορτας, του Εφιάλτη. Έλειψε από τη Βουλή η κα Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Focus.

«Ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας. Τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες��, κατέληξε.

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά.

ΠΑΣΟΚ: Ανιστόρητη δήλωση για έναν υπουργό Παιδείας

Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Ν. Φίλη εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923. Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.

Ένωση Κεντρώων: Το λιγότερο προκλητικές οι δηλώσεις Φίλη

«Το λιγότερο προκλητικές. Όταν με απόφαση της η ίδια η Βουλή από το 1994, αναγνώρισε και επί��ημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιτρέπεται από τον Υπουργό παιδείας της κυβέρνησης να λέγεται ότι δεν πληρούνται τα "επιστημονικά κριτήρια" για αυτόν τον χαρακτηρισμό. Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι το λιγότερο προκλητικές και καλό θα ήταν να πάρει δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top