Βαρουφάκης: «Μεγάλη συνωμοσία της ΕΕ κατά του Τσίπρα στις 12 Ιουλίου!»

Για ποιους λόγους ισχυρίσθηκε ότι παραιτήθηκε

«Μεγάλη συνωμοσία που θα περάσει στ��ν ευρωπαϊκή ιστορία» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «αυτό που έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου», σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα της Αυστρίας Wirtschaftsblatt. Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι παραιτήθηκε επειδή ο Τσίπρας έκανε λάθος.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Βαρουφάκης απέρριψε τον χαρακτηρισμό του ως «ανορθόδοξου» πολιτικού και υποστήριξε ότι έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες» λύσεις.

«Ποτέ δεν είχα ζητήσει να μην υπάρξουν νέοι όροι για τη διάσωση της Ελλάδας» ανέφερε ακόμα ο πρώην ΥΠΟΙΚ, αλλά πρόσθεσε ότι υποστήριζε όρους που η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώσει. Όμως, οι όροι στο προτελευταίο και το τελευταίο μνημόνιο, όπως ισχυρίσθηκε, εγγυούνται την αποτυχία, καθώς είναι αδύνατο να τηρηθούν μέτρα όπως η προκαταβολή φόρων για το 2016 από τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε επίσης ότι εκπρόσωποι των θεσμών συνήψαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες ολιγάρχες και ότι μάλιστα εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών στη συγκέντρωση στοιχείων για την εξεύρεση φοροφυγάδων. Για τον ίδιο λόγο υποστήριξε ότι διέλυσαν τον ΣΔΟΕ, ενώ απέδωσε τη διάλυση και υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων, στη συμφωνία με την ΕΕ!

Για τις εις βάρος του κατηγορίες ότι δεν είχε κάνει ποτέ συγκεκριμένες προτάσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι «βεβαίως και είχα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις 11 Μαΐου, αλλά κανείς δεν ήθελε να τις συζητήσει», ενώ συμπλήρωσε ότι τους όρους δεν τους έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών, που όπως υποστήριξε «δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην Ευρωζώνη».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είχε διαπραγματεύσεις με υπουργούς, καθώς οι συζητήσεις γίνονταν πάντα ανάμεσα στους δικούς του εκπροσώπους και εκείνους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, εν μέρει, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλο ψεύδος» τον ισχυρισμό των Ελβετών ότι απέρριψε συμφωνία που του είχαν προτείνει και αντέτεινε ότι οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για το ύψος των ��αταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, προτείνοντας μία διαδικασία «εθελοντικής αποκάλυψης» των καταθέσεων και φορολόγησης τους σε ποσοστό μέχρι 15%, προκειμένου να αποφύγουν την δίωξή τους, όταν στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω η φορολογική κλίμακα ξεπερνά το 40%. «Μια τέτοια φοροελάφρυνση για μεγάλους φοροφυγάδες κανένας στην Αθήνα δεν θα την αποδεχόταν» τόνισε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top