Στα νησιά Κέιμαν "έκρυψε" τα λεφτά το ζεύγος Παπαντωνίου – Έγγραφο ντοκουμέντο

Λεπτομέρειες για το trust της Κουράκου με υπεράκτια εταιρεία

Σύμβαση με offshore εταιρεία που είχε έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν είχε υπογράψει η Σταυρούλα Κουράκου για την αξιοποίηση του 1,3 εκ.ευρώ, που αποκαλύφθηκε μέσω της Λίστας Λαγκάρντ.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, αφού έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία HSBC Ltd θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας, για τη δημιουργία του trust, που ανέλαβε την διαχείριση του ποσού.

Η σύμβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, καταρτίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 με συμβαλλόμενους την κα Κουράκου και την "HSBC International Trustee Limited of Strathvale House 2nd Floor, North Church Street, George Town, Grand Cayman, Cayman Islands". Το trust ονομάστηκε "Sar" και το αρχικό του κεφάλαιο ήταν μόλις 10 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ορίστηκε να είναι ανακλητό, που σημαίνει ότι ο ιδρυτής του –εν προκειμένω η κα Κουράκου –μπορούσε να πάρει πίσω τα χρήματα του καταπιστεύματος, όποτε το επιθυμούσε.

20151101_162300(0).jpg

Το έγγραφο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, είναι σφραγισμένο με τη λέξη cancelled (σσ ακυρωμένο), όπως συνηθίζεται για τα στοιχεία των λογαριασμών που έχουν κλείσει και βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη δίκη των Παπαντωνίου, Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2009.

Η υπεράσπιση επέμεινε πάντως ότι η κα Κουράκου δεν ήταν υποχρεωμένη να δηλώσει το trust στο πόθεν έσχες, καθώς δεν είχε η ίδια την κυριότητα αλλά ωφελούμενοι ήταν οι γιοι της από τον γάμο της με τον Θόδωρο Ουσταμπασίδη. Σε άλλο έγγραφο του ΣΔΟΕ πάντως ξεκαθαρίζεται πως η κα Κουράκου ήταν η μοναδική πραγματική δικαιούχος των χρημάτων.

Ο συνηγορος υπεράσπισης Βασίλης Δημακόπουλος ζήτησε να αναγνωριστεί στην κα Κουράκου συγγνωστή νομική πλάνη, επειδή, όπως είπε, είναι από��οιτός λυκείου με περιορισμένες γνώσεις, ωστόσο ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο.

Εκτενής αναφορά έγινε από την δικηγόρο του δημοσίου, Σταυρούλα Ραφτοπούλου και για τον ρόλο του πρώην στενού συνεργάτη του Γ.Παπαντωνίου, Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε το άνοιγμα των δικών του λογαριασμών στην Ελβετία

Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του για το ζεύγος Παπαντωνίου στις 17 Νοεμβρίου.

KY-islands.jpg

Τα Νησιά Κέιμαν ή οι Κέιμαν Νήσοι (Αγγλικά: Cayman Islands) είναι Βρετανικό Υπε��πόντιο Έδαφος και βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών νήσων συνολικής έκτασης 262 τ.χλμ. και πληθυσμού 55.691 κατοίκων. Πρωτεύουσα των νησιών είναι η Τζώρτζταουν και επίσημη γλώσσα η αγγλική.

Cayman_Main-Image-2_Beaches_Edited.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top