Μετά τον Βαρουφάκη και ο Δραγασάκης μίλησε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα –ΧΑΜΟΣ στο διαδίκτυο

Πυρά από την αντιπολίτευση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι επαρκής και απαιτείται η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών, το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών, που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δηλώσεις Δραγασάκη προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφάκισμό.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σε χώρα της ΕΕ εκτός του ευρωσυστήματος, δηλαδή εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ δεν υφίσταται. Φαίνεται ότι ο κ. Δραγασάκης δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον Βαρουφακισμό που μας συντροφεύει» είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για "ανεύθυνη και επικίνδυ��η συμπεριφορά" εκ μέρους του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» διερωτήθηκε μέσω Twitter ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι» σχολίασε από την πλευρά του στο διαδίκτυο, ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Παράλληλο τραπεζικό συστημα=μας πηραν τον έλεγχο οι ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδανεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές» ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη στο twitter.

Συνεργάτες Δραγασάκη: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του

Το βράδυ του Σαββάτου, συνεργάτες του κ.Δραγασάκη έδωσαν διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, τονίζοντας πως αυτές παρερμηνεύθηκαν. «Δεν εννοούσε τίποτα παρά πάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησαν.
Δείτε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top