Έρευνα: Γιατί οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015

Οι «αγανακτισμένοι» αποσταθεροποίησαν το δικομματικό σύστημα

​Οι "αγανακτισμένοι" που έβγαιναν στους δρόμους και τις πλατείες αποσταθεροποίησαν το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατέρρευσε, η ΝΔ έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της δυναμικής της και οι... αγανακτισμένοι ψηφοφόροι τους μετακινήθηκαν στα αντιμνημονιακά κόμματα της εποχής- πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ, και τους ΑΝΕΛ, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, στη συνέχεια, και σε άλλες μικρότερες δυνάμεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πάντειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με Έλληνες ερευνητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, με θέμα τη συλλογική δράση των "αγανακτισμένων" στην Ελλάδα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον κ. Μαραντζίδη να επισημαίνει πως «Οι αγανακτισμένοι μας κληρονομούν μια παρατεταμένη αστάθεια στο κομματικό σύστημά, ενώ μας αφήνουν και μια ... κληρονομιά οργής στο επίπεδο των συναισθημάτων, η οποία, από εδώ και μπρος, θα είναι πιο εύκολο να ανάβει».

Στην ερώτηση, αν θα ξαναδούμε το κίνημα των "αγανακτισμένων", ο κ.Μαραντζίδης απάντησε «Δεν το ξέρω αν θα τους ξαναδούμε ως κίνημα "αγανακτι��μένων", όπως ...δεν το ξέραμε και πριν».

Στο ερώτημα, γιατί νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, στην έρευνα επισημαίνεται πως «οι εκλογές του 2015 συνιστούν μια σημαντική παρέκκλιση από τη βασική υπόθεση εργασίας της θεωρίας της οικονομικής ψήφου».

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, «οι ψηφοφόροι ανταμείβουν την κυβέρνηση σε εποχές ευημερίας και την καταψηφίζουν σε κακές οικονομικές συγκυρίες. Ανεξάρτητα προϋπάρχουσας κομματικής ταύτισης, η κ��τάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο των Τραπεζών θεωρήθηκε από όλους χειρότερη από αυτή πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπερψηφίστηκε κερδίζοντας αυτοδυναμία στη Βουλή. Τι εξηγεί αυτό το παράδοξο; Η εξήγηση διαφαίνεται να πηγάζει στην... κουλτούρα θυματοποίησης, που είναι κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία και καθιστά σαφή τη διάκριση μεταξύ προσπάθειας και αποτελέσματος. Οι ψηφοφόροι ένιωσαν θύματα της κρίσης και με βάση αυτή την ταυτότητα ξεχώρισαν τις προθέσεις και τη διαπραγματευτική μάχη της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, επέλεξαν την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί η οικονομία δεν μέτρησε στην επιλογή τους, αλλά γιατί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κρίθηκε στη βάση της προσπάθειας ανεξαρτήτου αποτελέσματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top