Τσίπρας: «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό»

«Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους πρόσφυγες» - Πρώτη ανάρτηση: 11:00

​Την βαθιά του θλίψη και την απέραντη οδύνη του για τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε στο Αιγαίο με τους πρόσφυγες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γιατί έμεινε απαθής εδώ και μήνες σε μια ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται με ευθύνη της Δύσης», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Όσοι έσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες, μόνο που οι θύελλες αυτές αφορούν τις χώρες πρώτης υποδοχής. Αισθάνομαι ντροπή τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα και για το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής, όπου ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου. Τα νεκρά παιδιά έχουν την συμπάθεια όλων, όμως τα ζωντανά παιδιά που έρχονται κατά δεκάδες χιλιάδες και στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς δεν τα συμπαθεί κανείς».

"Θλιβερό το επίπεδο συζήτησης για το προσφυγικό"

Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε «θλιβερό» το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται στην ηγεσία της ΕΕ και τόνισε πως καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της, στηλιτεύοντας την επιλογή αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να υψώσουν τείχη και συρματοπλέγματα για να μην περάσουν από το έδαφός τους οι πρόσφυγες.

«Η δική μου αντίληψη είναι ότι το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου που χώριζε στα δύο την ίδια χώρα. Κι αυτό το όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα», είπε ο Α. Τσίπρας.

Όπως είπε, πρώτιστο καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ανθρωπιστικό καθήκον και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους άνδρες και στις γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές από τα νερά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής και στο κλίμα που επικράτησε εκεί, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν στην Ελλάδα.

«Αισθάνθηκα πολύ δυσάρεστα όταν κάποιοι ηγέτες χωρών στη Σύνοδο της περασμένης Κυριακής με τον ίδιο τρόπο που προεκλογικά κάποιοι από την αντιπολίτευση στηλίτευαν την ελληνική κυβέρνηση, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Όταν όμως ετέθη το ερώτημα βάσει του Διεθνούς Δικαιού, ποιο είναι το πρώτιστο καθήκον όταν κάποιον κινδυνεύει στα χωρικά ύδατα μιας χώρας, η διάσωση ή η απώθηση, δεν πήραμε καμία απάντηση», είπε.

"Πρώτιστο καθήκον μας η διάσωση ανθρώπινων ζωών"

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρώτιστο καθήκον είναι η διάσωση των ανθρώπων και ο περιορισμός της τραγωδίας και κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει μια στάση υπευθυνότητας που να συνάδει με τις αξίες της, τις οποίες όπως είπε, τείνει να χάσει.

«Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι στη διαχείριση της κρίσης και δεν θα την διαχειριστούμε αποτελεσματικά αν υιοθετήσουμε μια στάση φοβική, αν επιλέξουμε να κλειστούμε στο καβούκι μας και ρίξουμε την ευθύνη στον διπλανό μας. Δεν θα είμαστε χρήσιμοι αν επιλέξουμε να παίξουμε, όπως κάποιοι άλλοι τον ρόλο του φρούραρχου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι θα πρέπει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ενεργητική και παρεμβατική στάση, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για μια αποτελεσματική λύση του προσφυγικού.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, είχαν προσκληθεί οι χώρες του διαδρόμου των προσφυγικών λαών και οι χώρες κατάληξης, όμως δεν είχε προσκληθεί η Τουρκία, από όπου μπαίνουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

«Καταστίσαμε σαφές, ότι η Ελλάδα σηκώνει το βάρος και έχει την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ακόμα ότι η προσφυγική κρίση πρέπει να λυθεί μέσα από τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας και υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αρχικά κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, τώρα πλέον βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να συντονίσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων.

"Η Ευρώπη πιέζεται από κυβερνήσεις που υιοθετούν φοβική στάση"

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα πως η Ευρώπη πιέζεται από κυβερνήσεις που υιοθετούν για εσωτερικούς λόγους μια στάση φοβική και σημείωσε ότι στη σύνοδο αποσύρθηκε από το τελικό κείμενο μια φράση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των προσφυγικών ροών από μια χώρα.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν λεκτικά που υπονοούν την άρνηση χωρών διέλευσης προσφύγων από τα σύν��ρά τους. Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή φραχτών και τειχών σε πρόσφυγες», είπε.

Όσον αφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων, ο πρωθυπουργός είπε:

«Αποτρέψαμε τη δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης προσφύγων. Υπήρχε αυτό το αίτημα και γνωρίζετε ότι τα πιο επικίνδυνα πράγματα δεν τίθενται με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η δημιουργία ενός υπερστρατοπέδου θα οδηγούσε στα αντίθετα αποτελέσματα, θα δημιουργούσε γκέτο, θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά και δεν θα βοηθούσε να τους παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας».

Επανέλαβε επίσης ότι η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση χωρητικότητας πρώτης υποδοχής και τόνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι θέσεις μόνιμα διαμενόντων.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις στα κέντρα υποδοχής γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 60.000 προσφυγών στην Ευρώπη και μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές το χειμώνα», τόνισε.

Aνέφερε τέλος, ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την πρόταση της ΕΕ για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας, ώστε να υπάρχουν κέντρα υποδοχής 7.000 – 8.000 προσφύγων στα πέντε νησιά υποδοχής και 20.000 προσφύγων στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Β. Ελλάδα.

Όσο για το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, τόνισε ότι θα επιτρέψει τη φιλοξενία προσφύγων σε καλύτερες συνθήκες και θ�� δώσει οφέλη και στις ελληνικές οικογένειες που θα επιδοτηθούν για το διάστημα των 2 μηνών μέχρι να μετεγγατασταθούν στην χώρα επιλογής.

“Το ζήτημα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία έχει λυθεί”

Στη δευτερολογία του ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας είπε:

«Το θέμα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία έχει λυθεί. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κ. Μέρκελ να διαπραγματεύεται εκ μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας. Όλοι οι ευρωπαίοι μετά τις πρώτες λεκτικές αστοχίες, μιλούν για συντονισμένες, όχι κοινές περιπολίες».

Αναρωτήθηκ�� μάλιστα σε όσους επιτίθενται στην Ελλάδα, πόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή.

«Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαΐ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαΐ και να τους σώσει. Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε»!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top