Οι τρεις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη για το προσφυγικό

Κομισιόν: «Αντιμετωπίστηκαν κατά τη χθεσινή μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες»

«Τρεις είναι οι άμεσες προκλήσεις που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίστηκαν κατά τη χθεσινή μίνι σύνοδο στις Βρυξέλλες» σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές είναι:

1. Η ανάγκη για άμεση παροχή στέγης σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εν κινήσει εντός των ευρωπαϊκών εδαφών και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν χθες να παρέχουν προσωρινή στέγη, υγεινομική περίθαλψη, τροφή, νερό και προϊόντα υγιεινής στους πρόσφυγες, και όταν οι εθνικές δυν��τότητές τους είναι περιορισμένες να ζητούν βοήθεια από την Ε.Ε., δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως έκανε σήμερα η Κροατία.

2. Η δέσμευση των κρατών μελών να διαχειριστούν την κρίση "από κοινού". Αυτό σημαίνει πρακτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και αποτροπή της λήψης μονομερών μέτρων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις γείτονες χώρες. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σήμερα το πρωί, ορίστηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στη χτεσινή διάσκεψη τα "εθνικά σημεία επαφής" τα οποία αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους.

3. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. «Η Ελλάδα, η Αλβανία και �� ΠΓΔΜ συμφώνησαν χτες να ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων» σημείωσε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η Frontex θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα βοηθάει στην παρακολούθηση της διέλευσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και θα υποστηρίξει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top