Τσίπρας:Πρέπει να βρούμε λύση μαζί με την Τουρκία-τη χώρα που αποτελεί την είσοδο των προσφύγων

Πρώτη ανάρτηση: 25/10/2015 18:02

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στην έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκεί, βρίσκονται περισσότερες από δέκα κυβερνήσεις για να συζητήσουν το θέμα- πληγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσφυγική κρίση!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την είσοδο του στο κτίριο της Κομισιόν έκανε λόγο για μια τεράστια ανθρώπινη κρίση ενώ τόνισε πως: «έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα...

Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν ��οινές πράξεις. Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την τήρηση δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς σχετικά με τους πρόσφυγες, είπε: «αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο, το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots...

Είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για την διεκπεραίωση των δεσμεύσεων μας καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει τα πέντε hotspot στα νησιά. Η Ελλάδα δεν καθυστερεί, έχοντας έτοιμα τα hotspot σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μέχ��ι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε άλλα τέσσερα έτοιμα σε τέσσερα νησιά».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην απουσία της Τουρκίας από την Σύνοδο Κορυφής. «Ένας κρίσιμος εταίρος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί, άρα σήμερα η συζήτηση γίνεται μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε κάποια λύση.
Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος».

Ο Αλεξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε:

- όλα τα κράτη να κρατήσουν ισότιμα πρόσφυγες και όχι μόνο η Ελλάδα,

- να μην είναι εθελοντικό η μετεγκατάσταση, αλλά υποχρεωτική

- να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων, με την κυβέρνηση να παραμένει σταθερά αρνητική στις κοινές περιπολίες με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν τόνισε πως είναι ανάγκη όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν η μία το μπαλάκι στην άλλη.

4274982536_.medium.jpg
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και τα��τοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top