Ολάντ: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, κάντε μεταρρυθμίσεις και μετά μιλάμε για το χρέος

Τσίπρας:Υπογράψαμε συμφωνία,όχι σύμφωνο παράδοσης εθνικής κυριαρχίας-Πρώτη ανάρτηση:12:50

Ολάντ: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, κάντε μεταρρυθμίσεις και μετά μιλάμε για το χρέος

​Σαφή μηνύματα στους «ακραίους συντηρητικούς» κύκλους της Ευρώπης, που μιλούν ακόμη για Grexit, πως η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης εθνικής κυριαρχίας, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Αν θέλουν να μας εκδικηθούν πρέπει να καταλάβουν ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας, αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις στην επίτευξη του ελληνικού προγράμματος» τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ.Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται από χθες Πέμπτη στην χώρα μας.

"Πολύ σημαντική η επίσκεψη του Φρανσουά"

Ο κ.Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο, στον οποίο απευθύνθηκε σε β’ ενικό, χαρακτήρισε την επίσκεψη του «πολύ σημαντική», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την στάση και την στήριξη του Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο Ιούλιο, όταν η Ελλάδα περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ευελπιστώντας η Ελλάδα να γίνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

"Ανόητη η συζήτηση περί Grexit"

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε "ανόητη" την συζήτηση περί διαίρεσης της Ευρώπης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και να βγει από την κρίση. Η επιτυχία της Ευρώπης εξαρτάται από την επιτυχία της Ελλάδας» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

"Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα στην υλοποίηση πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, διαβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι, συζητάμε. Σε ό,τι αφορά κρίσιμα και ευαίσθητα σημεία που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση είμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

"Δεν θα δεχτούμε την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της α' κατοικίας"

«Η Ελλάδα πια δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύνατος συγγενής. Η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό» διεμήνυσε ο κ.Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχτεί την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της α' κατοικίας.

"Υποστηρίζουμε τις συζητήσεις ΕΕ-Τουρκίας"

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε απολύτως θετικοί, σε βήματα που οικοδομούν εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία».

Ολάντ: Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Συγκινημένος ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το τραγικό δυστύχημα με τους 42 νεκρούς που έγινε την Παρασκευή στην χώρα του. Αφού εξέφρασε για ακόμη μια φορά την θλίψη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν έρευνες που θα διαλευκάνουν τα αίτια της τραγωδίας, ενώ, όπως είπε, και ο ίδιος θα βρεθεί απόψε στο σημείο, όπου έχασαν άδικα την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

"Ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, η Γαλλία"

«Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν στο πλευρό της και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός» υποστήριξε στην συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσον αφορά την Ελλάδα, ο οποίος χαιρέτησε για ακόμη μια φορά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αναλάβει μια υπεύθυνη στάση τον Ιούλιο.

"Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει"

Στο ίδιο μήκος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ.Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν είναι δυνατό να υπάρξει. «Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; Κινητοποιήθηκα, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόστατο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί» πρόσθεσε ο κ.Ολάντ.

«Η Γαλλία θέλει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον και να εκφράσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία» συνέχισε ο κ.Ολάντ, χαρακτηρίζοντας επίσκεψη φιλίας το ταξίδι του στην Αθήνα.

"Θα στηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα για το προσφυγικό"

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ.Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης» εκφράζοντας την ανάγκη η ΕΕ να δράσει. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spot, να στηρίξουμε οικονομικά, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να της παρέχει η Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες. Αυτοί που δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν πίσω» πρόσθεσε.

"Πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό"

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να καταλήξουν σε λύση, αρκετά έχει κρατήσει η σύγκρουση».

"Έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit- Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε για το χρέος"

Ο κ.Ολάντ, αφού ξεκαθάρισε πως έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit μετά την συμφωνία της 12ης Ιουλίου, τόνισε, ότι «η Ελλάδα-όπως και οι εταίροι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όταν βεβαίως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, αλλά και στο αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως «οι αρχές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης είναι αρχές που πρέπει να διέπουν το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα», παραδεχόμενος ότι ο ίδιος υποστήριξε την προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία. «Η Ε.Ε. εν συνόλω συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία» ξεκαθάρισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top