Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια

Την πιθανότητα πολιτικής λύσης ίσως αναζητήσει η Αθήνα μετά το χάσμα με το κουαρτέτο

Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια

Νέα συνάντηση με το κουαρτέτο θα έχουν στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τη χθεσινή διαπίστωση για το "χάσμα", που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Όπως αναλυτικά γράψαμε την Πέμπτη στο star.gr, μεγάλη απόσταση��χωρίζει την ελληνική πλευρά και τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν μέτρα ΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

-Η ελληνική πλευρά προτείνει να προστατεύεται η κύρια κατοικία αξίας 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, η οποία προσαυξάνεται ανά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, με όριο τα τρία παιδιά. Αυτό σημαίνει όριο προστασίας μέχρι 325.000 ευρώ.

-Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θέλει οροφή οικογενειακού εισοδήματος 35.000 ευρώ και συνολική οφειλή που να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

-Η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,17% των δανειοληπτών.

Τι προτείνουν οι δανειστές

-Το κουαρτέτο από την άλλη πλευρά, προτείνει η προστατευόμενη αξία για την πρώτη κατοικία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, ενώ παραμένει στο τραπέζι το ποσό των 60.000-70.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Στα εισοδηματικά όρια, οι δανειστές προτείνουν οροφή εισοδήματος τα 8.180 ευρώ για έναν άγαμο, και για ένα ζευγάρι τα 13.917 ευρώ που θα προσαυξάνονται κατά 3350 ευρώ για κάθε παιδί, με όριο τα τρία παιδιά.

-Η πρόταση των Θεσμών καλύπτει μόνο το 17,3% των δανειοληπτών.

Για την κυβέρνηση το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί «κόκκινη γραμμή», με τον κ.Σταθάκη να κάνει λόγο χθες, μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση με τους «θεσμούς», για πιθανότητα πολιτικής λύσης, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων επρόκειτο να τεθεί και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σημειώνεται πάντως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως «αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top