Βενιζέλος: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

"Η κυβέρνηση υποχωρεί κατά τρόπο ευτελιστικό σε άγνωστα συμφέροντα"

Βενιζέλος: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

​Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες υπέβαλε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υποχωρεί κατά τρόπο ευτελιστικό σε άγνωστα συμφέροντα».

Ο κ.Βενιζέλος έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-όχημα διευκόλυνσης της αδιαφάνειας και της διαπλοκής», που ως στόχο έχει «να δημιουργηθούν τα νέα τζάκια στον τομέα της ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Σύνταγμα (άρθρο 14, παρ. 9) επιβάλλει πολύ συγκεκριμένους κανόνες και θεσμικές εγγυήσεις για την διασφάλιση της διαφάνειας και πολυφωνίας, όπως το να είναι γνωστά τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων, η απαγόρευση συγκέντρωσης και η επιβολή ασυμβίβαστων μεταξύ της ιδιοκτησίας-διεύθυνσης των ΜΜΕ με δραστηριότητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ «θα περίμενε κάποιος με βάση όσα έχουν πει στην κυβέρνηση ένα δρακόντειο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει στην πράξη όσα προβλέπει το Σύνταγμα ώστε να χτυπηθεί στον πυρήνα της η διαπλοκή» και ενώ «αναμέναμε να γεννήσει το …όρος ένα νομοσχέδιο που θα κάνει πάταγο, τελικά βλέπουμε ένα νομοσχέδιο όχημα διευκόλυνσης της αδιαφάνειας και της διαπλοκής».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει ποιος επιχειρηματίας ελέγχει ποιον σταθμό στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε ποιος μπορεί να ασκήσει επιρροή και ποιος συναλλάσσεται με το δημόσιο», τόνισε ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο και ενώ εκπέμπει την ιαχή "μπροστά να φάμε την διαπλοκή", διαμορφώνει νομοθετικές προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν τα νέα τζάκια στον τομέα της ενημέρωσης».

Οι ρυθμίσεις επί των οποίων εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας ο κ.Βενιζέλος αφορούν τα εξής: Ονομαστικοποίηση μετοχών, αριθμό αδειών, ΕΣΡ, Τίμημα, Εργαζόμενοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top