Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποιεί η Κομισιόν!

Θύελλα  αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
Θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από τις δύο ανεξάρτητες αρχές που εποπτεύουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες!

Τόσο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όσο και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εκτιμούν ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει ενώ η Κομισιόν φέρεται να απειλεί με παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναχρονιστικό θεωρεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ η Εθνική Επιτροπή τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προειδοποιεί ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Συγκεκριμένα το ΕΣΡ με μια γνωμάτευση- κόλαφο επισημαίνει πως

-έχει συνταχθεί χωρίς σοβαρή μελέτη
-δεν λαμβάνονται υπόψη η ανάπτυξη του διαδικτύου και δορυφορικών υπηρεσιών
-περιλαμβάνει διατάξεις του 1995 για την αναλογική τηλεόραση
-αναπαράγει ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, η Πέρσα Λαμπροπούλου (Δικηγόρος του ΕΣΡ) ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν ρυθμίζει συνολικά την αγορά» και αναρωτήθηκε «γιατί να επαναλαμβάνονται διατάξεις που ήταν ανεπιτυχείς».

Οι ειδικοί του ΕΣΡ εκτιμούν ότι το κυβερνητικό σχέδιο:
-ακολουθεί την πεπατημένη προηγούμενων ανεφάρμοστων νόμων
-αναθέτει όλες τις αρμοδιότητες στους υπουργούς
-περιορίζει το ΕΣΡ σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκος από την Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών ανέφερε μάλι��τα ότι το νομοσχέδιο «μεγαλώνει την ασάφεια».

Παραδοχή Ν. Παππά: οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πάνος Κυριακόπουλος κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με το καθεστώς που εισάγει το νομοσχέδιο θα βρεθούν στο έλεος αθέμιτου ανταγωνισμού με άλλες εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό αλλά παρέχουν υπηρεσίες εντός της Ελλάδας, ακόμη και μέσω διαδικτύου. Παρόλα αυτά, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, παρεμβαίνοντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη προς τον κ. Κυριακόπουλο, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αποκάλυψαν στην Βουλή ότι αν η ΕΡΤ αποχωρήσει από την Digea θα πληρώσει πενταπλάσιο κόστος για τις ίδιες υπηρεσίες, ενώ συμφώνησαν και με τις παρατηρήσεις του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ότι:
-δεν υπήρξε μελέτη της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής
-δεν υπήρξε διαβούλευση.

«Το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον πάροχο περιεχομένου» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει ισονομία και ελεύθερος ανταγωνισμός, ενώ πρέπει να υπάρχει ένα νομοσχέδιο για συνολική ρύθμιση.

Ο επικεφαλής της Digea Στρατής Λιαρέλλης προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού με τον οποίο η εταιρία πήρε τη χρήση του παρόχου δικτύου. «Η διακριτική ευχέρεια του υπουργού να αφαιρεί έναν πολυπλέκτη αποτελεί αλλαγή του όρου του διαγωνισμού» ανέφερε.

Αλλά και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με υπόμνημα της προειδοποιεί ότι:
-το νομοσχέδιο δεν συνάδει με βασικές ρυθμίσεις οδηγιών της ΕΕ και
-πλήττει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ όπως πηγάζει από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το χειρότερο είναι ότι η Κομισιόν φέρεται να έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το αίτημα για κατάθεση των σχετικών επιστολών προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον κ. Αυγενάκη να λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν περίμενα έχει τέτοιες φιλοδοξίες από τη μια υπουργός καναλάρχης μέσω της πολιτικής οδού...» προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση υπήρξε και με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει επιστολή της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται μάλιστα να έχει γνωστοποιήσει τις αντιρρήσεις της με τρεις επιστολές προς την κυβέρνηση.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top