Αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της προστασίας της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς

Σκληρό παζάρι με την τρόικα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της άτυπης προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει τον Νόμο Κατσέλη που προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, κατεβάζοντας τα όρια.

Όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας μετά τη σημερινή σύσκεψη έλεγαν πως η ελληνική πλευρά προτείνει προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας 300 χιλιάδων, αρκεί το οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 35 χιλιάδες. Η τρόικα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λέει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μόνο εάν δεν ξεπερνά τις 120 χιλιάδες η αντικειμενική τιμή και το οικογενειακό εισόδημα βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή στις 4800 ευρώ.

Σήμερα προστατεύονται τα σπίτια με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 για τους έγγαμους και 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά. Όπως γράφει η Αυγή, η κυβέρνηση σχεδιάζει δυο κατηγορίες, με όριο τις 200 και 270 χιλιάδες ευρώ. Με αυτά τα όρια προστατεύεται περίπου το 60% των δανειοληπτών. Οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί. Η πρόταση των δανειστών για μείωση του ορίου ακόμα και στις 80 χιλιάδες ευρώ καλύπτει μόλις το 10 με 15% των δανειοληπτών.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας άτυπης περιόδου αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2015. Επομένως όλο α��τό το χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να προσπαθήσει ο δανειολήπτης ή να προσφύγει στο νόμο Κατσέλη ή να βρει συμβιβαστική λύση με την τράπεζα» δηλώνει ο δικηγόρος Γιώργος Νικολόπουλος στο Star.

Η τρόικα και η εταιρεία Nomura που έχει αναλάβει το σχέδιο για την ελληνική πλευρά προτείνουν μεταβίβαση των δανείων σε ξένα funds. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την δική της πρόταση για σύσταση ενδιάμεσου φορέα, που θα αναλάβει τα στεγαστικά δάνεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top