Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016: Αισιόδοξος ο Χουλιαράκης-Μαύρα και άραχνα τα βλέπει ο Σταϊκούρας

Ύφεση 1,4% το 2015 βλέπει ο ένας-Για διόγκωση του χρέους και της ανεργίας, μιλά ο άλλος

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016: Αισιόδοξος ο Χουλιαράκης-Μαύρα και άραχνα τα βλέπει ο Σταϊκούρας

​Αισιόδοξος ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την έναρξη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Χουλιαράκης είπε πως αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4%, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.

Σύμφωνα με τον κ.Χουλιαράκη, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού: «Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010. Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων».

«Άγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Σταϊκούρας: Οδυνηρό το κόστος για τους πολίτες-Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο Προσχέδιο Προϋπολογισμού

Στον αντίποδα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού αποτυπώνουν, ότι το κόστος της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, για το 2015 και το 2016, είναι τεράστιο για την Ελληνική οικονομία και οδυνηρό για τους πολίτες. Επιβεβαιώνουν την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή ελλείμματα, στη αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διόγκωση της ανεργίας».

Για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου, να επιτευχθεί χειρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την προηγούμενη χρονιά.

«Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης «βουλιάζουν» στα ελλείμματα. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τους στόχους. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διογκώνονται. Το ύψος των πρόσθετων μέτρων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαρκώς αυξάνεται. Από τα δημοσιονομικά μέτρα που εισηγήθηκε και υιοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, και που μπορούν μέχρι σήμερα να προσδιορισθούν, το 62% είναι πρόσθετοι, άμεσοι και έμμεσοι φόροι, και το 38% περικοπές στο σκέλος των δαπανών. Τα μεγέθη για τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού ενσωματώνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παραμένει καθηλωμένο. Οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν εξασφαλίζουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο. Προέκυψε ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το δημόσιο χρέος και πάλι διογκώνεται» τόνισε στην συνέχεια ο κ.Σταϊκούρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι βαφτίζει για ακόμη μια φορά το κρέας ψάρι.

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός, πρόκειται, «για ένα αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο Προσχέδιο Προϋπολογισμού».

«H ριζοσπαστική αριστερά κατέλαβε το “τυρί” της πολιτικής εξουσίας, αλλά μη έχοντας σχέδιο για τη χώρα, έχασε πολύτιμο χρόνο, με συνέπεια να εγκλωβισθεί στη “φάκα” και να χάσει την όποια ιδεολογικοπολιτική “ψυχή” της. Το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβίσει, ανεπίστρεπτα, και τη χώρα» κατέληξε ο κ.Σταϊκούρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top