Επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση το μισθό προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος

Μισθός, εισφορές και ποσοστό αναπλήρωσης οι τρεις πυλώνες για το νέο ασφαλιστικό

​Από το μηδέν θα υπολογιστούν ξανά όλες οι συντάξεις των εν ενεργεία συνταξιούχων, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι αναγκαία, καθώς, το σύστημα δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε δίκαιο.

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κατρούγκαλου είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς.

«Το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες», είπε ο υπουργός.

«Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά. Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις- αυτό είναι δική μου πρόταση, αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα διευκρίνισε ότι «όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι ασφαλισμένοι».

«Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%. Θα πληγούν αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ο σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα».

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία και επειδή ακόμα και αυτοί που εργάζονται δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν και μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με την μισθοδοσία και τις εισφορές της, την οποία θα χρηματοδοτεί η ΕΕ και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης.

«Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το Ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ για το ζήτημα της επικουρικής σύνταξης σημείωσε:

«Η επικουρική σύνταξη δεν θα καταργηθεί, αλλά θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top