Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά και τράπεζες στην ατζέντα των συνομιλιών

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών

​Μαραθώνιες αναμένονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι και θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 09:00 το πρωί. Σ’ αυτή θα λάβουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης και βασικό αντικείμενο θα έχει τον συντονισμό για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Οικονο��ικών, Γ. Χουλιαράκη και Τ. Αλεξιάδη και στην ατζέντα θα βρίσκονται θέματα όπως ο προϋπολογισμός του 2016, η φορολογία και οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι συναντήσεις των στελεχών της κυβέρνησης με τον Ν. Κοστέλο, την Ντ. Βελκουλέσκου και τον Ρ. Ρίφερ θα γίνουν σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών και αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολες μιας και η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις 16 από τα 49 προαπαιτούμενα.

Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων με την τρόικα θα είναι το ασφαλιστικό, οι συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στους αγρότες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα δάνεια».

Ειδικά για το ασφαλιστικό, κύκλοι του Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, η οποία και διατυπώθηκε στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και του ΚΥΣΠΟΙΠ.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το πόρισμα «δεν απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης».

Στις συναντήσεις με την τρόικα θα συζητηθούν επίσης οι αλλαγές που θα έρθουν στο φορολογικό με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, καθώς σε αυτό προβλέπονται αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, καταργούνται φοροαπαλλαγές για τους αγρότες, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το καθεστώς φορολόγησης στα ενοίκια, τις μετοχές, τα αμοιβαία κεφάλαια, κτλ.

Καυτή πατάτα τέλος είναι το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», καθώς από αυτό θα κριθεί και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Προς το παρόν τα θέματα αυτά είναι σε εκκρεμότητα και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top