Έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός της ΝΔ Δημήτρης Νιάνιας

Συλλυπητήρια δήλωση από τον Μπαλτά

​Το πρωί της Δευτέρας έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Δημήτρης Νιάνιας.

Σε δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, για την είδηση του θανάτου του πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή τονίζεται: «Ο Δημήτρης Νιάνιας, ομότιμος καθηγητής του ΕΜ��, άνοιξε πρωτοποριακά τον δρόμο για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας και του πολιτισμού στους σπουδαστές του ιστορικού Τεχνολογικού Ιδρύματος. Του οφείλουμε όλοι πολλά, και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά, συλλυπούμαστε τους οικείους του και είμαστε βέβαιοι ότι ο σπόρος που έσπειρε θα συνεχίσει να ανθίζει».

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Νιάνια

Ο Δημήτρης Νιάνιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στην Μυτιλήνη. Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πολιτικός, ενώ διετέ��εσε βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός.

Αρχικά σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρωτοεμφανίσθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή το 1963 όταν τότε διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Παιδείας στη κυβέρνηση Πιπινέλη. Το επόμενο έτος διορίστηκε υφυπουργός Προεδρίας (Τύπου και Πληροφοριών) στη Κυβέρνηση Ι. Παρασκευόπουλου, ενώ την περίοδο 1966 - 1967 ανέλαβε πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Παράλληλα το 1965 εξελέγη καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην έδρα της Φιλοσοφίας και Λογικής. Αργότερα το 1972, στη διάρκεια της χούντας, κατέλαβε την έδρα της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας των Ιδεών και του Πολιτισμού.

Στην μεταπολίτευση ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Συντονισμού, (την περίοδο 1974 - 1976), του υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών (1977), καθώς και γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας για τα άρθρα του συντάγματος που αφορούσαν την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις δε εκλογές του 1974, 1977 και μεταγενέστερα, μέχρι το 1989, εκλεγόταν βουλευτής Λέσβου με τη ΝΔ. Το 1978 ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών. Την περίοδο 1989 - 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής.

Ο Δ. Νιάνιας υπήρξε μέλος πολλών εταιρειών ελληνικών και ξένων, όπως: γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, αντιπρόεδρος του "Συναγερμού Ευρωπαίων Δημοκ��ατών" κ.ά., μόνιμος αντιπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου σε διασκέψεις της "Union Inter Parliamentary" στο Λονδίνο (1975), Μεξικό και Μαδρίτη (1976), Καμπέρα και Σόφια (1977) και Λισαβόνα και Βόννη (1978). Ο Δ. Νιάνιας τιμήθηκε με το μετάλλιο Ευρωπαϊκής Αξίας και με άλλες διακρίσεις.

Ο Δ. Νιάνιας έγραψε αρκετά βιβλία, διάφορα επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτιστικά άρθρα, έχοντας στο ενεργητικό του και πολλές μεταφράσεις. Από τα βιβλία του ξεχωρίζουν τα: "Γνώσεις και Λόγος" (1965)"Φιλοσοφικαί Μελέται" (1966) "Κρίσεις και Συρράξεις του σύγχρονου Πολιτισμού" (1974),"Από την Ιστορία στη Λογική της Γλώσσας" (1976) κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top