Επιμένει η Κύπρος στο «όχι» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Υψώνουν τοίχο μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αφορμή το προσφυγικό

Επιμένει η Κύπρος στο «όχι» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

​«Η Κύπρος δεν θα συναινέσει σε άρση του βέτο επί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης.

Σε αυστηρούς τόνους μάλιστα ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «έχω ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε πριν από δέκα μέρες, ότι δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή, δεν θα συναινέσουμε».

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, και είναι τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί στο Πρωτόκολλο 10, δηλαδή στη συμφωνία που υπεγράφη κατά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και προβλέπει την ένταξη του συνόλου της κυπριακής επικράτειας, αλλά την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου μόνο στις ελεύθερες περιοχές μέχρι να λήξει η κατοχή.

Το θέμα της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας άνοιξε και πάλι με αφορμή τις συζητήσει Άγκυρας – ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών εντός της τουρκικής επικράτειας.

Μάλιστα κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ζήτησε το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που αφορούν στην εναρμόνιση των κανόνων για την ενέργεια, την οικονομική πολιτική, τα θε��ελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άλλωστε δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, παράλληλα με την προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top