ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η κυβέρνηση του Τσίπρα ψήφισε νέα μέτρα, αλλά αυτός παραμένει ακλόνητος

Μπορεί εύκολα να ανατραπεί η πλειοψηφία στην Βουλή, εκτιμούν

​H ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στο επίκεντρο του ξένου τύπου.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Η Ελλάδα εγκρίνει το πακέτο περικοπών -οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν λιγότερα έσοδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η ελληνική Βουλή συναίνεσε σε νέα μέτρα περικοπών. Με το νέο νόμο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μειώνονται οι συντάξεις και αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ παράλληλα έρχονται νέοι φόροι και νέες ποινές για τους φοροφυγάδες».
Neue Zürcher Zeitung

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ακλόνητος. Αυτό έγινε για άλλη μια φορά σαφές κατά την ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων στην ελληνική Βουλή την Παρασκευή» σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, τονίζοντας ότι υπήρξε μόνο μια διαρροή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αυτό, όπως αναφέρει για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «αυτή τη φορά ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει όλη την κοινοβουλευτική περίοδο για να δρέψει τους καρπούς μιας οικονομικής ανάκαμψης. Οι προοπτικές δεν είναι άσχημες. Μπορεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει και πάλι εσωκομματική αντιπολίτευση, η λεγόμενη ομάδα των 53, η οποία εμφανίζεται με πιο αριστερό προσανατολισμό από ό,τι η ηγετική ομάδα. Εντούτοις οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες. Επιφανέστερο μέλος της είναι ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να αντιπολιτεύεσαι τον άνθρωπό σου. Ήταν μια έξυπνη κίνηση του Τσίπρα να αναθέσει στον Τσακαλώτο την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας. Παρά ταύτα, οι ισορροπίες μπορούν να γίνουν μεσοπρόθεσμα εύθραυστες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως εάν δεν επαληθευτούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Γι΄αυτό και ο Τσίπρας προσπαθεί να προσεγγίσει την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση (…)».

Der Standard

«Κατά την ψηφοφορία (…) τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν κατά των μέτρων για αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Και αυτό παρότι οι συντηρητικοί είχαν εγκρίνει επί της αρχής την πολιτική των περικοπών. Όταν ενταθεί η πίεση στους δρόμους -και αυτό μπορεί να θεωρείται βέβαιο- τα πράγματα θα στενέψουν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας μικρός αριθμός ανταρτών φτάνει για να ανατρέψει την πλειοψηφία στην Βουλή. Και τότε δεν μπορεί να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθειας. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Η ΕΕ όμως θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορείς να εξαφανίσεις δια μαγείας μια κρίση, απλώς επειδή στο επίκεντρο βρέθηκε μια άλλη», γράφει η Der Standard, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top