Έρχεται το κουαρτέτο για να ξεκινήσει η αξιολόγηση – Τα αγκάθια για να εκταμιευτούν τα 2 δισ.

Μόνο το 30% των προαπαιτούμενων καλύφθηκε από το πολυνομοσχέδιο

​Μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή, καταφτάνει αύριο Τρίτη, εκτός απροόπτου και το κουαρτέτο των θεσμών, ώστε να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος που θα ξεκλειδώσει και την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 30% των προαπαιτούμενων καλύφθηκαν από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή και αυτό τελικά ίσως και να εγείρει νέα εμπόδια στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος όγκος εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για να κλείσουν τα 49 μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι την Τετάρτη θα περάσουν πολλές εγκύκλιοι, αλλά κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι θα καλύπτουν και τα 49 προαπαιτούμενα.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, ώστε να γνωρίζει από πρώτο χέρι την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις εκκρεμότητες, ενώ την Τρίτη το πρωί έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.

Στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών θα μπουν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, με επίκεντρο την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία, τα κλειστά επαγγέλματα και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Μεγάλο πονοκέφαλο όμως προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις 4 Δεκεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει και τα πιο σκληρά μέτρα.

Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει:

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:
• στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
• αύξηση εισφορών ΟΓΑ
• νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
• κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων
2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top