Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους

Στόχος της κυβέρνησης η έναρξη της συζήτησης για το χρέος

Μόλις ο πρώτος από τους συνολικά 11 δύσκολους σταθμούς που έχει μπροστ�� της η κυβέρνηση ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κλείσουν επιτυχώς τον έλεγχο των δανειστών και να φθάσουν στον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της κάτι λιγότερο από δύο μήνες (ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου), αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο 10ήμερο.

Πρόκειται για την περίοδο από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα καθοριστεί και θα πρέπει να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί η λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Αναλυτικά, οι 10 ημερομηνίες-σταθμός ως το τέλος του έτους:

19-20 Οκτωβρίου

Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν και στέλνουν στο EuroWorking Group την έκθεση για το κατά πόσο υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση.

20 Οκτωβρίου

Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για μία αρχική συζήτηση με την κυβέρνηση και σχεδιασμό της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

21 Οκτωβρίου

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group για να εξετάσει την έκθεση των Θεσμών για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων.

23-26 Οκτωβρίου

Οι θεσμοί προετοιμάζουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Αυτή εγκρίνεται από το EuroWorking Group και ξεκινά η φάση υλοποίησής τους από την Αθήνα.

26-28 Οκτωβρίου

Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. Εφόσον η απόφαση είναι θετική, προχωράει άμεσα και η εκταμίευση.

4 Νοεμβρίου

Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 1 δισ. από τη δόση.

9 Νοεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τα βήματα που έχουν γίνει για τον πρώτο έλεγχο.

Πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου

Ξεκινά επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

11-12 Νοεμβρίου

Αν δεν προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογ�� του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ο ESM εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

7 Δεκεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρητικά, έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.

proapaitoumena-thumb-large.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top