Κατρούγκαλος: «Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή συντάξεων»

«Με επόμενο νόμο θα ρυθμιστεί το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων»

Κατρούγκαλος: «Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή συντάξεων»

​«Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή των συντάξεων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε παρέμβασή του στη Βουλή, προσθέντοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα, που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερήλικων ανασφάλιστων, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα λυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κρίση, την απώλεια άνω του ¼ της εργατικής δύναμης, αλλά και των καταστροφικών συνεπειών του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, όσον αφορά στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως μετά από δικές του παρεμβάσεις έγινε δεκτό το αίτημα να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που θα είναι παρούσα και στην τελικά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος

Για… «επιτροπή Κατρούγκαλου» και όχι «Επιτροπή Σοφών» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, κατηγορώντας τον νυν υπουργό ότι διόρισε ο ίδιος τα μέλη της επιτροπής και τα χειραγωγεί, ώστε να μην εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύμα αντιδράσεων εξαιτίας της μείωσης στις συντάξεις.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργανόγραμμα πήρε αυτή η Επιτροπή και μέσα σε ένα μήνα βρήκε τον τρόπο να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό. Ουσιαστικά έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την κατεύθυνση να βρει τον μηχανισμό μείωσης συντάξεων για εξοικονομηθεί δημοσιονομικά το 1,8 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βρούτσης και κάλεσε τον υπουργό να πει ξεκάθαρα πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς να παραπλανά τον λαό.

«Αφήστε πια τα αριστερά παραμύθια. Τα ψέματα τελείωσαν και θα κληθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας», τόνισε.

Ο Θ. Παφίλης πάλι, από την πλευρά του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Γ. Κατρούγκαλο ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», καθώς όπως είπε η ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, την ώρα που τσακίζει τους εργαζομένο��ς.

«Άλλο να πείτε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δηλώνουμε υποταγή και κάνουμε τεμενάδες και άλλο να λέτε ότι μαζί με τους υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας θα φέρουμε καλύτερο ασφαλιστικό», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top