Δραγασάκης: θέλουμε βιώσιμο ασφαλιστικό με εγγυημένη σύνταξη έως τα 1.000 ευρώ

Τι ανέφερε για το ζήτημα με τα πόσθεν έσχες των υπουργών

Προτεραιότητα της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα σύστημα βιώσιμο, «με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε υπαρκτό το πρόβλημα και υποστήριξε ότι η κοινωνία έχει δύο επιλογές: «Εάν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές από δω κι από εκεί και να προσπαθούμε κάθε φορά να κλείνουμε τον λογαριασμό για λίγο, ή αν θα προχωρήσουμε σε μια αναθεμελίωση».

Για την αναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να τη δούμε ψύχραιμα και σοβαρά για τις επόμενες κυρίως γενιές και να συζητήσουμε τα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως». Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν μοντέλα που απορρίπτονται, όπως αυτά της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας, και μοντέλα που μπορούν να συζητηθούν παρότι έχουν αρνητικά σημεία, όπως αυτό της Σουηδίας.

Για την απόκλιση των 700 εκατ. ευρώ από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του και αρκέσθηκε να παρατηρήσει ότι «θα τα δούμε αυτά», αν και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε».

Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους, γιατί και οι μεγάλες συντάξεις έχουν θεμελιωθεί. « Είναι μέρος του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο βέβαια έχει καταρρεύσει» τόνισε, αλλά σημείωσε ότι στην προσπάθεια για ένα και��ούργιο σύστημα πρέπει «να δούμε κάποιους εξορθολογισμούς με όρους αλληλεγγύης και όχι να τιμωρήσουμε κάποιον επειδή έχει μεγάλη σύνταξη».

Το πόθεν έσχες των υπουργών και η αποκα��άσταση της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών

Για το ζήτημα με τα πόθεν έσχες υπουργών, ο κ. Δραγάσακης παρέπεμψε στις τοποθετήσεις των ίδιων και ισχυρίστηκε ότι «η αλήθεια θα λάμψει», ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ευαισθησία στη λειτουργία των θεσμών, σχετικά με τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα, αλλά παραδέχθηκε ότι «αν δεν λήξει μέσα στον χρόνο θα υπάρξει πρόβλημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top