Σύνοδος Κορυφής για προσφυγικό: Σχέδιο Δράσης και Δουβλίνο 2 στο επίκεντρο

«Η προσφυγική κρίση θα είναι μαζί μας για καιρό» εκτιμά η Κομισιόν

​Μία και όχι δύο μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο θα διαρκέσει η σημερινή τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό.

Στην καθιερωμένη επιστολή πρόσκλησης ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τούσκ αναφέρεται στην τήρηση των υποσχέσεων που οι 28 έδωσαν το Σεπτέμβριο ως το πρώτο και βασικότερο στοιχείο συζήτησης, μαζί με το action plan (σχέδιο δράσης) της Κομισιόν για τους πρόσφυγες και μια ανοιχτή συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο 2.

«Η προσφυγική κρίση θα είναι μαζί μας για καιρό» εκτιμά η Κομισιόν και ζητά τ��ν συστράτευση των κρατών μελών, που πρέπει να βοηθήσουν ώστε όλα τα γρανάζια να δουλέψουν ταυτόχρονα.

Το δυσκολότερο όμως σημείο της εξίσωσης είναι για μια ακόμα φορά η Ελλάδα. Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες στις Βρυξέλλες πως η ευρωπαική ακτοφυλακή που σχεδιάζει η ΕΕ δεν είναι επιθυμητή και «ας πάει να βοηθάει την Ιταλία που έχει σύνορα με τη Λιβύη, εμείς μπορούμε μόνοι μας και ότι κάνουμε στέφεται από επιτυχία».

Μέχρι πρότινος η δημιουργία Ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ήταν πάγιο αίτημα, διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Υπήρχαν μάλιστα τέτοιες πιέσεις από την Αθήνα, που έφταναν μέχρι του σημείου να αποδίδουν την κακοδαιμονία της χώρας στα δημοσιονομικά στο μεταναστευτικό και το Αιγαίο. Η χώρα ε��χε μάλιστα λάβει την περασμένη πενταετία τη μερίδα του λέοντος από τα κοινοτικά κονδύλια για χώρους υποδοχής και λοιπές υποδομές, ενώ πολλάκις είχε κατηγορηθεί για έλλειψη συνεργασίας και μη εφαρμογή της συνθήκης «Δουβλίνο 2» περί αιτήσεως ασύλου. Το υπουργείο εξωτερικών έκανε άπειρα διαβήματα για τη μη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα της επανεισδοχής και των δουλεμπόρων, οι οποίοι επιχειρούν ανενόχλητοι από τα τουρκικά παράλια - κάτι που σπίλωνε πάντα της εκθέσεις προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας.

Και να που η ώρα έφτασε. Η Κομισιόν και οι κοινοτικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ελλάδα είχε δίκιο για τη συμφωνία του Δουβλίνου - δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί όλες της αιτήσεις ασύλου στο έδαφός της, ούτε να φιλοξενεί ες αεί τους πάντες. Οι κοινοτικοί κατανόησαν ότι πρέπει να βάλουν λεφτά, μέσα και προσωπικό για την φύλαξη των ελληνικών συνόρων «που είναι και ευρωπαϊκά» όπως έλεγαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι κοινοτικές υπηρεσίες κατανόησαν ότι λύση χωρίς την Τουρκία δεν δουλεύει και πρέπει η Άγκυρα να εξαναγκαστεί να φιλοξενεί πρόσφυγες, να δέχεται και εκείνη αιτήσεις για άσυλο (αφού θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα) και πάνω από όλα να φυλάει τα σύνορά της, ώστε να μην αποπλέει ανενόχλητος ο κάθε διακινητής.

Αυτή είναι -ούτε λίγο ούτε πολύ- η θέση της Κομισιόν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Εκεί ξεκινάν και τα προβλήματα. Η φράση Γιούνκερ για ναυτική συνεργασία (που στις Βρυξέλλες φαντάζει αυτονόητη για δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ ) υπό ευρωπαϊκή αιγίδα και καθοδήγηση (γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα όλων), μετατράπηκε σε «κοινές περιπολίες» και αβάσιμους, κατά την Κομισιόν, φόβους για την περίφημη παλιά υπόθεση της «έρευνας και διάσωσης στο αιγαίο» με ορίζοντα ακόμα και την συνεκμετάλλευση - η οποία δεν είναι στην σκοτεινή ατζέντα κανενός.

Το star.gr μετά από εκτενέστατο και ενδελεχές ρεπορτάζ δεν βρήκε στις κοινοτικές υπηρεσίες και στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, ούτε έναν άνθρωπο, παράγοντα ή πολιτικό που να προωθεί αυτή την ατζέντα.

Η πρόθεση του Γιούνκερ ήταν το αυτονόητο: να υπάρξει μέριμνα για να αποτραπεί η διαιώνιση του χάους και από το σημερινό χάος να αναδυθεί μια κάποια τάξη. Με σκληρό τρόπο, ο Γιούνκερ και οι κοινοτικές υπηρεσίες έμαθαν ότι η Τουρκία δεν έχει ίσως τόσο αγαθές προθέσεις και θα ήθελε με αυτή τη συνεργασία να δημιουργήσει προηγούμενα και γκρίζες ζώνες και πως επίσης η Ελλάδα έχει εξαιρετικές ευαισθησίες στο θέμα.

Κανένα πρόβλημα. Στην ΕΕ λοιπόν τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα κράτη-μέλη και αν η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει να χάσει, τότε θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Το μόνο που δεν μπορεί να διαιωνιστεί είναι το χάος.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top