Σφάχτηκαν Μαντάς-Κουτσούκος:"Δεν ντρέπεσαι;"-"Μαζέψου!Καλύπτεις τον υπουργό.Bρήκες το 1 εκατ;"

ΧΑΜΟΣ στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ-Παρενέβησαν Αλεξιάδης και Παρασκευόπουλος

Σφάχτηκαν Μαντάς-Κουτσούκος:"Δεν ντρέπεσαι;"-"Μαζέψου!Καλύπτεις τον υπουργό.Bρήκες το 1 εκατ;"

​«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν πάλι στην Βουλή με αφορμή την λίστα Λαγκάρντ. Τα αίματα άναψαν με την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη πως «η κυβέρνηση θα παλέψει να πείσει τους εταίρους στην διαπραγμάτευση να μην παραγραφούν όσες υποθέσεις της λίστας έχουν πάει στον εισαγγελέα».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γ.Βρούτσης πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στον κ.Αλεξιάδη του είπε «Οι υπόλοιπες υποθέσεις κύριε υπουργέ; Σήμερα προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα».

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις ήμουν σαφής ως προς το θέμα αυτό. Κατατέθηκε και σχετικός πίνακας στα πρακτικά. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη. Επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ και άλλων σοβαρών υποθέσεων φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να παρατείνει την παραγραφή» τόνισε ο Αλεξιάδης, εξηγώντας παράλληλα πως άλλη χρονική διάρκεια έχει η παραγραφή στην φορολογική διοίκηση και άλλη χρονική διάρκεια έχει η παραγραφή στην τακτική δικαιοσύνη. «Δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε μια επιχείρηση μετά από 15 χρόνια και να της λέμε φέρε μας τα αρχεία από τότε…. Πρέπει να κλείσουμε τις πληγές των λιστών και να πάμε στις μεγάλες υποθέσεις της φοροδιαφυγής» πρόσθεσε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «ο χρόνος παραγραφής των εγκλημάτων είναι ανεξάρτητος από το αν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε λίστα. Ο χρόνος της παραγραφής προσδιορίζεται από το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος και το ύψος της ποινής».

Στην συζήτηση παρενέβη φανερά εκνευρισμένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ.Κουτσούκος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται την λίστα Λαγκάρντ. «Με βάση τον πίνακα που μας δώσατε, 1581 υποθέσεις θα παραγραφούν; αυτό μας είπατε;» διερωτήθηκε, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Μαντά, ο οποίος του είπε «δεν ντρέπεσαι;»

«Κύριε Μαντά μαζέψου, τα “δεν ντρέπεστε” όχι σε μένα, αλλού, το κατάλαβες, έτσι όπως τα έχετε κάνει! Να είσαι κόσμιος και ευπρεπής, σε μένα το λες; που είσαι γραμματέας της ΚΟ που καλύπτει τα πόθεν έσχες των υπουργών του; το βρήκατε το εκατομμύριο;» ανταπάντησε ωρυόμενος ο κ.Κουτσούκος.

Στην συνέχεια τον λόγο ξαναπήρε ο κ.Αλεξιάδης, ο οποίος αφού επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση στους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ, διευκρίνισε ότι «η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο να ελέγξει την λίστα Λαγκάρντ μέχρι 31/12/2015. Αν η Βουλή ψηφίσει παραγραφή, θα πάει πιο πέρα (σσ η υπόθεση). Η λίστα Λαγκάρντ είναι σε εισαγγελική παραγγελία και οι 2062 περιπτώσεις είναι υπό έλεγχο όλες. Αλλά... υπάρχουν και φορολογούμενοι που δεν ανήκουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, είναι έλληνες αλλά φορολογούνται αλλού και δεν μπορούν να ελεγχθούν, επίσης υπάρχουν και άλλοι για τους οποίους δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτή είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση την άνοιξε την υπόθεση και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει ούτε παραγραφή να γίνει, ούτε και κάποιος να γλιτώσει, όπως μεθόδευαν άλλοι το προηγούμενο διάστημα».

Λίγο αργότερα ο κ. Μαντάς πήρε το λόγο και αφού ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κουτσούκο για το «δεν ντρέπεστε», εξήγησε πως πρόκειται για πολιτική κριτική και πρόσθεσε «μπάστα… δεν είναι δυνατόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μας εγκαλούν, που έχουν τεράστια ευθύνη αφού έκρυβαν τη λίστα Λαγκάρντ για χρόνια».«Έλεος! Δεν πρέπει να κάνουμε φτηνό συνδικαλισμό και να παρουσιάζουμε άλλα νούμερα, δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις!», κατέληξε ο κ.Μαντάς.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top