ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:Κόντρα Ελλάδας-Γερμανίας: “Δεν κάνουμε κοινές περιπολίες με την Τουρκία"λέει το ΥΠEΞ

"Καιρός να σταματήσει το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να βρεθεί λύση"

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:Κόντρα Ελλάδας-Γερμανίας: “Δεν κάνουμε κοινές περιπολίες με την Τουρκία"λέει το ΥΠEΞ

​Αρνητική απάντηση στον εκπρόσωπο της καγκελαρίου Α.Μέρκελ, Στ. Ζάιμπερτ, ο οποίος με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα μίλησε για την ανάγκη «συντεταγμένης κατάστασης» στο Αιγαίο και ζήτησε τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας με κοινές περιπολίες, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προφανώς θέλουμε και επιζητούμε συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει» δήλωσε στέλεχος του ΥΠΕΞ.

"Ούτε συζήτηση για ανάθεση της αντιμετώπισης του προσφυγικού στο πολεμικό ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις "

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση.

«Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης, όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα, αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και την σταθερότητα στην Αίγυπτο» επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί μόνο να γίνει οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή.

«Η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου, ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων» τόνισε ο ίδιος

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον κ.Κούτρα, ενί��χυση της FRONTEX, αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, είναι τα θέματα μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης, όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που θεωρεί αναγκαία η Ελλάδα, η οποία «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της, που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Κομισιόν: Ουδέποτε προτάθηκαν κοινές περιπολίες

sxinas.jpg

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε, διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά ότι ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού στο Αιγαίο για το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Σχοινάς, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top