Στην Αθήνα για χρέος και μεταρρυθμίσεις ο Μοσκοβισί

Για να βεβαιώσει ότι το πρόγραμμα θα μπει σε ράγες

Στην Αθήνα για χρέος και μεταρρυθμίσεις ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη ο επίτροπος επί των οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί για να διασφαλίσει ότι το καλό μεταρρυθμιστικό «momentum» θα διατηρηθεί και η χώρα θα εισέλθει σε αυτό που ονομάζουν στις Βρυξέλλες «ενάρετο κύκλο».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και παράγοντες του επιχειρηματικού χώρου.

Με το οικονομικό επιτελείο θα κάνει μια ανασκόπηση της συνάντησης με το ΔΝΤ στη Λίμα του Περού. Θα μεταφέρει μάλιστα και τις συζητήσεις που έγιναν εκεί σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψε ότι μετείχε σε τέτοιες συζητήσεις με τους συνομιλητές του από το ΔΝΤ όσο βρισκόταν στη Λίμα, δεν θέλησε όμως να μπει σε λεπτομέρειες, όταν ερωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το προσχέδιο του Ισπανικού προϋπολογισμού. Αρκέστηκε να περιγράψει την αλληλουχία των γεγονότων και να εξηγήσει με ποια σειρά θα σκεφτεί η ΕΕ την όποια επέμβαση στο χρέος: «πρώτα milestones, μετά αξιολόγηση, τράπεζες και μετά έναρξη των σχετικών συζητήσεων». Άρα, αν το ΔΝΤ θέλει να βάλει λεφτά θα πρέπει να περιμένει μέχρι τους πρώτους μήνες του 2016, αν και εφόσον έχει ικανοποιηθεί από το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ευρωπαίοι.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις που βρέθηκε στην ίδια συνέντευξη τύπου, είπε ξεκάθαρα ότι τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν τ�� είναι διατεθειμένα να δεχθούν και τι όχι. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε κανείς άλλος θα έχει τον τελικό λόγο.

Εξάλλου είναι προφανές ότι μιλάμε για κάτι που θα επηρεάσει κάποια έτη μετά το 2025. Την ίδια ώρα ακόμα και το περίφημο 15% της εξυπηρέτησης ( που η ΕΕ φέρεται να θέλει ως όριο, έναντι ενός 10% που υποτίθεται πως θέλει το Ταμείο) αποτελεί μια υπερβολή, καθώς η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει πως σήμερα το κόστος είναι 4% και φτάνει στο 15% μόνο μερικές χρονιές στα επόμενα 30 χρόνια. Όλες τις άλλες μένει χαμηλό. Αυτό όντως είναι κάτι που θα ρυθμιστεί.

Τα ακριβά χρήματα του ΔΝΤ όμως κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ότι λύνουν.

Ο στόχος λοιπόν είναι, ένας «ενάρετος κύκλος» μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής τώρα, ώστε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η χώρα να αρχίσει να χτυπά και πάλι την πόρτα των αγορών. Ίσως και πολύ νωρίτερα από το επόμενο καλοκαίρι. Ο Μοσκοβισί είναι βέβαιος για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και κατεβαίνει στην Αθήνα ως προάγγελος της τρόικας για να βεβαιώσει ότι το πρόγραμμα θα μπει σε ράγες.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top