Ανάμεσα στις Σουλιωτοπούλες και τους βρακοφόρους ήταν και ο... Παπανδρέου (ΦΩΤΟ)

Στην τελετή για τα 71 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Αθήνας απ'τους ναζί

​Με τσολιάδες, βρακοφόρους, σουλιωτοπούλες και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη για την συμπλήρωση 71 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί.

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944 όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ' άκρη σ' άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος, καθώς μετά από 3,5 χρόνια δουλείας και σκλαβιάς οι Αθηναίοι ήταν και πάλι ελεύθεροι. Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του .Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός σε μία συγκινητική τελετή ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος. Όμως οι χαρές και τα πανηγύρια για την απελευθέρωση κράτησαν μόνο... 53 ημέρες. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα όπλα θα αντηχήσουν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά αυτή τη φορά θα είναι στραμμένα κατά αδελφών («Δεκεμβριανά»).

Η σημερινή τελετή ήταν ακριβής αναπαράσταση της τελετής έπαρσης της σημαίας της Απελε��θέρωσης στον ιστό της Ακρόπολης, το 1944 με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων, της Ιονίου Σχολής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης, Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου.

papadreou.jpg

papadreou2.jpg

papadreou3.jpg

Ηχητικό ντοκουμέντο από την εκπομπή Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top