Μουζάλας: Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν μόνο ψηλούς, ξανθούς και με γαλανά μάτια πρόσφυγες

Καταγγελία για ρατσιστικά κριτήρια στην μετεγκατάσταση προσφύγων

 Μουζάλας:  Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν μόνο ψηλούς, ξανθούς  και με γαλανά μάτια   πρόσφυγες
Για ρατσιστικά κριτήρια καταγγέλλει ορισμένες χώρες της ΕΕ, τις οποίες δεν κατανόμασε στο σύνολό τους, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει ένα τέλος στην "επιλογή" προσφύγων από χώρες- μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους από τις χώρες πρώτης άφιξής τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ντροπιαστική "αγορά ανθρώπων", όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει, ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, έχουν εκφράσει μια "προτίμηση" στους χριστιανούς πρόσφυγες, ενώ η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων μεταναστών απειλεί τις "χριστιανικές αξίες" της Ευρώπης.

Για τον ίδιο λόγο εξηγεί ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει πρόσφυγες για να στείλει σε ορισμένες χώρες, επειδή αυτές έχουν θέσει "ρατσιστικά κριτήρια", όπως τα χαρακτήρισε.

«Οι απόψεις όπως, "θέλουμε 10 χριστιανούς" ή "75 μουσουλμάνους" ή "τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά" προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων. Η Ευρώπη θα πρέπει να ταχθεί κατηγορηματικά κατά» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των Αφγανών, τους οποίους άλλες χώρες αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ακόμα ότι τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων (hotspots) που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, την Κω, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο, θα αρχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα μήνα. “Η Ελλάδα ελπίζει ότι θα γίνεται μετεγκατάσταση 10.000 ανθρώπων κάθε δύο μήνες ή 70.000 κάθε χρόνο” δήλωσε.

Για τους συνοριακούς ελέγχους για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι η Αθήνα δεν μπορεί νομίμως να ��ρατάει τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν την πορεία τους. "Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη ροή δια της θαλάσσης. Θα έπρεπε να βυθίζουμε τα σκάφη. Χρειαζόμαστε νόμιμους τρόπους, διαφορετικά οι διακινητές θα ελέγχουν τη ροή" τόνισε.

Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε την ΕΕ να αντιμετωπίσει γενναιόδωρα την Τουρκία, παρέχοντάς της "κίνητρα και ανταμοιβές" και επισήμανε ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι με την παύση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο καλοκαίρι. Προειδοποίησε όμως ότι "αν αύριο πέσει η Δαμασκός", καμιά θαλασσοταραχή δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες και ότι "και η ροή θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top