ΧΑΟΣ μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων! Δήλωση ΣΟΚ από Ντάισελμπλουμ: «Ξεχάστε διαγραφή χρέους»

«Σε 15 χρόνια και βλέπουμε»

ΧΑΟΣ μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων! Δήλωση ΣΟΚ από Ντάισελμπλουμ: «Ξεχάστε διαγραφή χρέους»

​Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο φαίνεται πλέον ότι τεράστιο χάσμα χωρίζει το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές όσον αφορά το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ με μια δήλωση… σοκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια!

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο Reuters.

Μάλιστα αφού ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μας ξέκοψε ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε απομείωση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ της».

«Οι συζητήσεις αυτές ωστόσο θα γίνουν μέσα στο 2015, εάν και εφόσον η Ελλάδα έχει προηγουμένως εκπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί από τους δανειστές», αποσαφήνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, αν και η Κ. Λαγκάρντ έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στον ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος αν και δεν τοποθέτησε τη συζήτηση για το χρέος μετά από 15 χρόνια, όπως ο Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Bloomberg ότι για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος.

«Θα πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα μετά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όταν θα έχουμε την πρώτη αξιολό��ηση του προγράμματος, όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι προαπαιτούμενες δράσεις, όταν θα ψηφιστούν νέες προαπαιτούμενες δράσεις. Και αν το πρόγραμμα έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε ήπια αναδόμηση του χρέους», είπε, διαλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις και χωρίς να αναφέρει καθόλου τη λέξη… διαγραφή.

Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Εξέφρασε κι αυτός την πεποίθηση ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς όπως είπε, είναι αναγκαίο το Ταμείο να μην κατέβει από το τρένο.

Πάντως, το ΔΝΤ φαίνεται να διατηρεί ακόμα τις αμφιβολίες του για το αν θα πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προτάσσει και πάλι το ζήτημα του χρέους και να επαναλαμβάνει, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, ότι δεν είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για τη δαιτηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά στην υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ενώ το δεύτερο στη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top