Τσίπρας στις προγραμματικές: Ανάπτυξη στο τέλος του 2016 και έξοδος στις αγορές το 2017

«Αυτή θα είναι η Βουλή που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση» επανέλαβε-Πρώτη ανάρτηση: 08/10/2015 01:15

«Έχουμε φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα αλλά είναι συγκεκριμένο. Αυτή η Βουλή, παρα΄τις μεγάλες δυσκολίες, θα είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων πριν την ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθά��ισε ότι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει εντός του Νοεμβρίου η πρώτη αξιολόγηση «ώστε στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους».

Μάλιστα, τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα θα μπει σε ανάπτυξη στο τέλος του 2016 και το 2017 «θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές».

Κριτική σε ΝΔ: Μόνος στόχος σας να έρθετε και πάλι στην εξουσία

«Περίμενα η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στον σχέδιο μας για την ανάκαμψη της οικονομίας, ασκώντας βεβαίως και εποικοδομητική κριτική ή έστω να ακούσουμε και εναλλακτικές λύσεις ή σχέδια. Δυστυχώς όμως τίποτα δεν έγινε» πρόσθε��ε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι μόνος στόχος της είναι να ξαναγυρίσει σε θέσεις εξουσίας.

«Με όποιον και να έχετε αρχηγό, δεν πρόκειται να δείτε εξουσία ούτε αυτή την τετραετία, ούτε την επόμενη. Η ΝΔ δεν μας είπε ποιο είναι το σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση. Οι πραγματικές δυνάμεις που αξίζουν στην Ευρώπη, δεν είστε εσείς, αλλά εμείς που αναδείξαμε τις προοπτικές δημιουργίας μίας άλλης Ευρώπης. Πήραμε μία πολύ δύσκολη απόφαση να δώσουμε τη μάχη εντός της Ευρώπης, με βαρύ κόστος» πρόσθεσε, ��ονίζοντας ότι η ΝΔ ξέχασε την προεκλογική ρητορική περί «μεγάλου συνασπισμού»: «Όλα αυτά τα ακυρώσατε σε μόλις μία μέρα. Ήρθατε να μας πείτε τώρα, ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί».

Η απάντηση σε Μεϊμαράκη για την ύφεση

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στον πρόεδρο της ΝΔ που αναφέρθηκε σε προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ύφεση το 2015 και το 2016, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρόβλεψη για ανάπτυξη.

2383431.jpg
«Οι εκτιμήσεις για την ανάλυση ήταν υπερβολικά υψηλές με σκοπό να δικαιολογήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2022. Είναι ανώφελο κανείς να συγκρίνει προβλέψεις με τις πραγματικότητες. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάνατε το στόχο για πλεόνασμα 3% το 2015;» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως «παρ��μύθι» τις προβλέψεις για ανάπτυξη της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάψατε»

«Η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήθελαν να αποτύχει η προσπάθεια μας γιατί το μόνο τους άγχος ήταν η πολιτική τους δικαίωση» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, «βάζουμε τα χέρια για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και είμαστε περήφανοι. Τα δικά σας κάστανα, όμως, Τις δικές αμαρτίες 40 χρόνων και τα ερείπια που έχουν δημιουργήσει αυτές οι πολιτικές».

«Να σταματήσει πια η ανοησία με το “φέσι” των 90 δισ. ευρώ»

Ο πρωθυπουργός αρκετά ενοχλημένος ζήτησε να σταματήσει «η ανοησία ότι φορτώσαμε με 90 δισ. το δημόσιο χρέος», κάνοντας λόγο για «προεκλογικό πυροτέχνημα».

«Να μην το ξαναχρησιμοποιήσετε. Να σας το εξηγήσω άλλη μία φορά, αλλά τελευταία. Δώστε προσοχή για να το καταλάβετε. Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 86 δισ. ευρώ. Τα 53 δισ. αφορούν σε αναδιάρθρωση χρέους με καλύτερα επιτόκια. Τα 25 δισ. αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 7 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με την κατηγορία ότι η κυβέρνηση του δημιούργησε την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε: «Είναι δυνατόν να τα λέτε αυτά; Μήπως τα capital controls τα δημιούργησαν το PSI και η εξαντλητική πολιτική των τελευταίων 5 ετών; Κι ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να καταλάβει ότι αυτά είναι πράγματα που δεν ισχύουν».

Οι βασικοί στόχοι

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε λόγο για μάχες που θα δώσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι θα τις κερδίσει. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μάχες:

- Για τη φοροδιαφυγή

- Για τη διαφθορά

- Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

- Για το σύστημα Υγείας

- Για το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

- Για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών

«Δεν έχω πάρει ποτέ καναλάρχη ή μεγαλοπαράγοντα τηλέφωνο»

Ειδικά, για το τελευταίο, τόνισε ότι θα έρθει εντός δεκαημέρου το νομοσχέδιο στη Βουλή (νωρίτερα ο κ. Παππάς είχε πει εντός του μηνός).

2383404.jpg
Παράλληλα, επ’ αφορμή του νομοσχεδίου, είπε: «Σε 4 κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντί μας. Και ειδικά στο δημοψήφισμα είχαν προεξοφλήσει ότι θα χάναμε. Και στις 4 αναμετρήσεις δεν πήρα ούτε μια φορά τηλέφωνο κάποιον για να παραπονεθώ. Δεν πήρα ποτέ κανέναν μεγαλοπαράγοντα, γι' αυτό έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από τα ποσοστά μας. Γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν».

Τι είπε για την εξωτερι��ή πολιτική

«Από την πρώτη μέρα έχουμε σχέδιο για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Αναζωπυρώσαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, αναβαθμίσαμε την τριμερή συνεργασία με Αίγυπτο και Κύπρο, διατηρήσαμε την συνεργασία με ΗΠΑ και υποστηρίζουμε το δίκαιο αίτημα για σύσταση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε αναφορά και στο Κυπριακό.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την επίλυση του κυπριακού. Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη. Υπογραμμίζω ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα παράνομης εισβολής. Οποιοδήποτε σχέδιο οφείλει να τερματίσει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Κύπρο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης»

«Θα αλλάξουμε τη χώρα, με μέλημα την προστασία των αδύναμων, τη στήριξη των νέων, την απόδοση δικαιοσύνης, την ρύθμιση της εργασίας, το σεβασμό στο περιβάλλον και τη Δημοκρατία. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια για μία αναπτυξιακή πορεία με θετικό πρόσημο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι στο τέλος της τετραετίας «θα ζούμε σε μία νέα χώρα».

«Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ουσιαστική στήριξη στην προσπάθεια που ξεκινάμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top