Δραγασάκης: «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αξιολόγηση ανοίγει ο δρόμος»

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός παράλληλου προγράμματος

Δραγασάκης: «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αξιολόγηση ανοίγει ο δρόμος»

​Ως «ορατό στόχο» χαρακτήρισε ο Γιάννης Δρα��ασάκης την έξοδο της χώρας στις αγορές στο τέλος του 2016, ή στις αρχές του 2017, αναλόγως των διεθνών εξελίξεων.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν δύο σημαντικοί σταθμοί για τη χώρα, δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, γεγονότα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο εξάμηνο.

Εφόσον γίνουν αυτά -όπως είπε-:
-αποδεσμεύονται πόροι για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου, που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ μπορεί να ρίξει χρήματα στην οικονομία
-Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
-Υπάρχει προσδοκία για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες
-Θα υπάρξει ταχύτερη χαλάρωση κεφαλαιακών ελέγχων και πιθανώς πλήρη άρση στις αρχές του 2016
-Ανοίγει η διαπραγμάτευση για το χρέος
-Υπάρχει προσδοκία για περιορισμό της ύφεσης και ανάκαμψη της οικονομίας, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
-ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές με ανεκτό επιτόκιο θα καταστεί ένας ορατός στόχος που θα μπορεί να επιτευχθεί τέλη 2016 με αρχές του 2017.

Τα ανωτέρω, υπογράμμισε, δεν θα μας οδηγήσουν στο τέλος της κρίσης, αλλά θα μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στους αναγκαίους ανασχηματισμούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός παράλληλου προγράμματος, που δεν θα σκοπεύει μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Σ' αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καταπολέμηση των παθογενειών, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top