Σπίρτζης: Οριστική λύση για ��ο μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Τι δήλωσε μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ

Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Eπίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

Νωρίτερα, η Επίτροπος, στις δηλώσεις της, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων και ιδιαιτέρως του μετρό της Θεσσαλονίκης, τα οποία και αποτελούν το βασικό κορμό της οικονομίας.

«Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και εθνική νομοθεσία για να κινηθούν όλα γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια», είπε η κ. Κρέτσου και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να κινηθούν ό��α αυτά γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια, μέσα από τεχνικές συναντήσεις που θα επιλύουν προβλήματα».

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική» για την Ελλάδα, αφού το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα που θα απελευθερώσουν άμεσα κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποιήσει το 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της περιόδου 2007-2013, εν όψει και της απελευθέρωσης επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό» ανέφερε η επίτροπος.

Με τη δημοσίευση των μέτρων, όπως είπε, απελευθερώνονται άμεσα δύο δισεκατομμύρια και υπάρχουν και εξοικονομήσεις στον εθνικό προϋπολογισμό του ιδίου ποσού, άλλα 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για στενή συνεργασία των δυο πλευρών, λέγοντας πως αναμένεται σε 15 ημέρες συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών, «προκειμένου να έχουμε τους βέλτιστους τρόπους ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και ταλαιπωρούν για χρόνια και τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό, για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Σε ό,τι αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα, είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας, μέσω της διαιτησίας, είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top