Προαπαιτούμενα: Συμφωνία για την πρώτη «δόση», επί τάπητος το δεύτερο πακέτο

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά

​«H ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει και έχει ένα ισχυρό κίνητρο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε το δίλημμα της κυβέρνησης να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται με αντάλλαγμα την ανακεφαλαιοποίηση και το άνοιγμα τελικά των τραπεζών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε να ρίξουμε νέα λεφτά στις τράπεζες, αν η κυβέρνηση δεν έχει λύσει τα θέματά της» είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση.

«Μίλησα με τον υπουργό οικονομικ��ν Ευκλείδη Τσακαλώτο» είπε και εξήγησε πως έλαβε διαβεβαιώσεις πως το διακύβευμα είναι γνωστό στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup έλαβε γνώση της κατάστασης του ελληνικού προγράμματος και καλωσόρισε τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και την ισχυρή δέσμευση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει» σχολίασε ο πρόεδρος του Εurogroup και «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία εντός και εκτός Ελλάδος».

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν θα ξεκλειδώσουν με την εφαρμογή τους 2 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και το Εurogroup καλεί την Τρόικα και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατόν, το οποίο σχετίζεται με την εκταμίευση ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ. Η πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει θα περιέχει εκτός των προαπαιτούμενων την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και την βελτίωση της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ΕΚΤ διενεργεί τα απαραίτητα stress tests των τραπεζών, ώστε να υπάρχει η δυν��τότητα για ανακεφαλαιοποίηση μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με το χρέος, ο πρόεδρος του Εurogroup επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να ανοίξει η συζήτηση για την εξυπηρέτησή του, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και όχι το αντίθετο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρώτη λίστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Για το Εurogroup δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Kατά τον Κλαόυς Ρέγκλιγκ, τέλος, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την καταβολή των δόσεων που θα εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top