Στο Eurogroup με τη λίστα των προαπαιτούμενων για τη δόση

Θα συζητηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος (state of play)

​Σύντομο αναμένεται το eurogroup, διάρκειας ��υόμισι ωρών, χωρίς καμία απόφαση για κανένα θέμα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο πολύ κοντά στην προετοιμασία του. Ακόμα και το ζήτημα των ελληνικών της πρώτης λίστας με milestones (προαπαιτούμενα) πάει σ��ους υπουργούς κλεισμένο από την Παρασκευή ήδη, χωρίς να αναμένεται να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη λίστα (δεύτερη λίστα).

Οι υπουργοί οικονομικών θα ακούσουν τόσο τον Έλληνα υπουργό, που επιστρέφει στα eurogroup προς μεγάλη ικανοποίηση των ομολόγων του, όσο και την αναφορά της τρόικας για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος (state of play). Αυτό θα είναι και το πρώτο θέμα της ατζέντας της συνάντησης.

Η πλευρά της Κομισιόν, την οποία εκπροσωπούν τόσο ο αντιπρόεδρος της Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, θα τονίσουν στην ελληνική πλευρά της σημασία της γρήγορης ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας και την ανάγκη για έναν ρεαλιστικό και φιλόδοξο προϋπολογισμό για το 2016 - κάτι που θα απο��ελέσει και το βασικό αντικείμενο του πρώτου ελέγχου του τρίτου πια ελληνικού προγράμματος.

Η πρώτη λίστα θα έχει ορίζοντα εφαρμογής το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μέσα στο ίδιο χρονικό περιθώριο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και η δεύτερη παρόμοια λίστα. Μόλις η κυβέρνηση νομοθετήσει, η τρόικα θα καταγράψει, θα εκπονήσει μια έκθεση συμμόρφωσης και μέσω του euro working group και του ESM θα εκταμιευθούν 2 και 1 δις αντίστοιχα. Με δύο θετικές εκθέσεις συμμόρφωσης ξεκινά και η πρώτη αξιολόγηση, που είναι συνδεδεμένη με τα υπόλοιπα 15 δις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και ένα επιπλέον ποσό περί τα 1,5 δις για τις ανάγκες πληρωμών προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Κατά συνέπεια ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και άρα της εκταμίευσης των σχετικών ποσών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξαρτάται αφενός από τις δύο λίστες, αφετέρου από την συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας στα μέτρα για το 2016. Η τρόικα έχει οδηγίες να εξαντλήσει τα περιθώρια νομοθέτησης μέσα στο 2015, διότι καθώς οι ανάγκες της χώρας είναι σαφώς μικρότερες από την επόμενη χρονιά, εκλείπει και η δυνατότητα πίεσης.

Την ίδια ώρα στις καλένδες παραπέμπονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία αφενός δεν θα γίνει αισθητή στον προϋπολογισμό μέχρι το 2025, άρα και στον πολίτη, αφετέρου η πίεση για χρηματική συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται να χαλαρώνει προς στιγμή.

Αποστολή, Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top