Ο Ν.Βούτσης είναι νέος Πρόεδρος της Βουλής: 181 βουλευτές τον επέλεξαν με μυστική ψηφοφορία

Αύριο ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων-Πρώτη ανάρτηση:10:40

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής μετά από μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, το πρωί της Κυριακής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 113 λευκά και 3 άκυρα. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές.

Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων (δηλαδή από 163) και προφανώς από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.

Με επιστολική ψήφο ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται) και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ��ίκος Νικολόπουλος.

O κ.Βούτσης έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Ολομέλεια, στην συνέχεια διεξήχθη η τελετή παράδοσης παραλαβής από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Η σύνθεση του Προεδρείου της Βουλής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτοι τρεις Αντιπρόεδροι, οι δύο Κοσμήτορες και οι τέσσερις Γραμματείς προέρχοντ��ι από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέ��χονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα εκλέγει γραμματέα της ΚΟ και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της Κ.Ο. και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Αύριο ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top