Τσίπρας: Έχουμε εντολή 4ετίας για μεταρρυθμίσεις-Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει

"Στόχος μας η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους" είπε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Πρώτη ανάρτηση: 03/10/2015 15:30

​«Έχουμε καθαρή προοπτική τετραετίας και ισχυρή εντολή για να τολμήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ' αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα». Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι' αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.

Επισήμανε ότι αυ��ή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος.

Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει και αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, για να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει όμως εξηγώντας στον λαό ότι «είναι αναγκαίο για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της επιτροπείας, για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

Επισήμανε, επιπλέον, προς τους βουλευτές ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή.

Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια».

Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».

BINTEO BOYΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top