Mε ...σουβενίρ και νέα για χρέος, διμερείς σχέσεις και επενδύσεις γυρνά από ΗΠΑ ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση κάνει τον απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού

​Σε μια συνοπτική αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη προχωρούν από την κυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στα τέσσερα θέματα που αναδείχτηκαν (χρέος, ζητήματα διεθνούς πολιτικής, διμερείς σχέσεις και επενδύσεις).

Όσον αφορά το χρέος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διεθνοποίηση του ζητήματός του, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση και για την χώρα. Αυτό άλλωστε, σημειώνουν, κατέστη προφανές και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ενώ ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ήδη προφανής.

Άλλωστε, στην ίδια πρωτοβουλία θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό ότι άνοιξε το ζήτημα του χρέους την στιγμή που «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θεωρούν ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για τέτοια ζητήματα», σημειώνουν.

Σχετικά με τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι στον συγκεκριμένο τομέα αυτό, αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Αυτή η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας αξιοποιήθηκε για να εδραιωθεί ο ρόλος της Ελλάδας, σαν πόλου σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η αιχμή της ελληνικής παρέμβασης στόχευε σε δύο τομείς: το προσφυγικό και το ζήτημα των διεθνών συνεργασιών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τα μέτρα που σταθερά ζητάει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε και από θέση αρχών πάνω στο ζήτημα. Θυμίζουν δε ότι σ��ην Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για το Μεταναστευτικό και τις Προσφυγικές Ροές, ο κ.Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε: «Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών - πάνω από 80% - είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις. Αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις - ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους - που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν. Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις…».

Στόχος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και ταυτόχρονα να εκφραστούν οι ελληνικές θέσεις ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης. Οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν προς τις εξής κατευθύνσεις:

- Να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση των κρίσεων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές.
- Να ενισχυθεί η συνεργασία με τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να δημιουργηθούν μηχανισμοί επανεγκατάστασης από τις χώρες διέλευσης , όπως η Τουρκία η Ιορδανία και ο Λίβανος.
- Να υποστηριχτούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
- Να στραφεί αποφασιστικά η Ευρώπη σε μια πολιτική που αναδεικνύει το φιλικό της πρόσωπο και τον ανθρωπισμό της - ιδιαίτερα απέναντι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι.

Στα ζητήματα των διεθνών συνεργασιών, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι υλοποιήθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης που θεωρεί ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τις καλές σχέσεις και την στενή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής μας. Ένα από τα θέματα που προωθήθηκαν σημαντικά, είναι οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και οι προοπτικές που ανοίγονται στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Επίσης η προώθηση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αρχή των πολύπλευρων και επωφελών για την χώρα συνεργασιών.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι όλα τα σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα συζητήθηκαν στις διμερείς επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, κυρίως με τους πρωθυπουργούς την Τουρκίας και της Αλβανίας. Επιβεβαιώθηκε δε η αντίληψη ότι χωρίς παραχωρήσεις στα σημαντικά για την χώρα θέματα, μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, μέσω των οποίων να διευθετούνται οι όποιες διαφορές.

Τέλος, σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος τόσο για τους επενδυτές, όσο και για την χώρα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε σημαντική θέση στην ατζέντα του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι επαφές με τον κόσμο της ομογένειας, (κυρίως το Hellinic Initiative) αλλά και οι διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών.

Δείτε περισσότερα για το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top