Να βάλει φρένο στις επιστροφές των επίορκων θέλει τώρα το ΥΠΕΣ

Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου με νομοθετικό διάταγμα Κουρουμπλή

Να βάλει φρένο στις επιστροφές των επίορκων θέλει τώρα το ΥΠΕΣ μετά τον σάλο που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη από τις περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοθετικό διάταγμα, το οποίο ενδέχεται να είναι έτοιμο και εντός του Σαββατοκύριακου, στο οποίο θα προβλέπεται η επαναφορά αδικημάτων, εξαιτίας των οποίων, όποιος υπάλληλος παραπεμφθεί αμετακλήτως στο ακροατήριο για να δικαστεί θα τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δωροδοκία, η υπεξαίρεση και η πλαστογραφία, όπως προβλεπόταν στο Νόμο 4057/12 αλλά αφαιρέθηκαν με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (4325/15).

Με τον τελευταίο νόμο σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται μόνο:α) ο υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση β) όταν επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης και γ) ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Θα προβλέπει επίσης την αυστηροποίηση των επιπτώσεων στους επικεφαλής μονάδων (διοικητές, διευθυντές) των οποίων τα πειθαρχικά συμβούλια καθυστερούν να συγκληθούν, με συνέπεια την επιστροφή των επίορκων στην εργασία τους, καθώς η αργία αίρεται αν μετά την πάροδο ενός έτους το πειθαρχικό συ��βούλιο δεν γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας.

Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, το νομοθετικό διάταγμα θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών σύγκλισης των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν άμεσα ο�� 466 υποθέσεις επίορκων που εκκρεμούν από τις αρχές του έτους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top