Ναι μεν, αλλά το ΔΝΤ: «Έγιναν λάθη στα προγράμματα. Τρέξτε να προλάβετε»

Φόβοι ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις γιατί δεν έχουν ψηφιστεί μεταρρυθμίσεις

Ναι μεν, αλλά το ΔΝΤ: «Έγιναν λάθη στα προγράμματα. Τρέξτε να προλάβετε»

​Διάθεση αυτοκριτικής έπιασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μέσω έκθεσής του παραδέχεται ότι έγιναν πολλά λάθη στα ελληνικά προγράμματα από το 2010 μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του χρέους, όπως επίσης και να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομική προσαρμογή.

Τονίζεται ακόμα πως θα πρέπει να επιδεικνύεται μεγαλύτερη φειδώ στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ είναι αναγκαίο να εξορθολογιστεί η διαδικασία συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Μάλιστα όπως σχολιάζεται στην έκθεση του Ταμείου, η ελληνική κρίση έγινε μάθημα για το μέλλον, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευσή του να βοηθήσει την Ελλάδα αυτή την περίοδο οικονομικής αναταραχής.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel τονίζει ότι το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ δυσαρεστημένο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αν και από τα μέσα Ιουλίου έχει ψηφίσει μια σειρά νόμους, ώστε να μπορέσει έγκαιρα να εκταμιεύσει την πρώτη δόση, έχει εφαρμόσει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών.

«Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω-κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο», σημειώνει το Spiegel, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί και πάλι να χρειάζεται χρήματα.

«Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω της ελλιπούς μεταρρυθμιστικής προόδου, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου», προσθέτει το Spiegel.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top