Δραματικό μήνυμα Τσίπρα για το μεταναστευτικό: «δεν υπάρχει χρόνος»

Τι ανέφερε σε συνάντηση για το προσφυγικό στον ΟΗΕ

​«Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως τους τελευταίους μήνες η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις.

«Αν κατορθώσουμε, ειδικά εδώ στον ΟΗΕ, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά, αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

- ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. «Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

- πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης», υποστήριξε.

- πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών. «Στην Ε.Ε., κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακα��ανομή 160.000 προσφύγων», πρόσθεσε.

«Tα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα μου έχει βρεθεί στο κέντρο των μεταναστευτικών ροών με αφίξεις πάνω των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε μεταβαίνοντας αλλού, είτε με την πρόθεση να παραμείνουν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top