Ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας

Ποια είναι τα νέα όρια λόγω εφαρμογής του νέου μνημονίου

Ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας
Εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη εγκύκλιος σε σχέση με το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο.

Σταδιακά αυξάνονται τα όρια ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 1/1/ 2022 να είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια, ή το 67ο έτος με 15 χρόνια.

Προβλέπεται επίσης ότι το κατώτατο ποσό της σύνταξης, τα 392 ευρώ, θα καταβάλλονται μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους. Εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί μέχρι το 2022 πριν τα 67, θα λάβει μόνο τις εισφορές που έχει καταβάλλει, ενώ τα 392 ευρώ θα τα πάρει μετά την συμπλήρωση των 67 ετών!

Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Πάντως υπάρχει ακόμη ασάφεια για ορισμένα ζητήματα, λόγος για τον οποίο ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι θα οριστικοποιηθούν κάποια θέματα μέσα στην εβδομάδα.

Σημαντική είναι και η επιφύλαξη που καταγράφεται και στο νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη αναφορικά με το προσδόκιμο της ζωής. Ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, εάν υπάρξει μεταβολή ��το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top