Εμπλοκή με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια: δεν πάει στη σύνοδο για τον εξτρεμισμό ο Τσίπρας!

Την προσκάλεσαν σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι σαν FYROM - πρώτη ανάρτηση 17.45

Εμπλοκή με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια: δεν πάει στη σύνοδο για τον εξτρεμισμό ο Τσίπρας!

Εμπλοκή παρουσιάσθηκε στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και στην συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην σύνοδο για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού στη Νέα Υόρκη (που διοργανώνεται από την αμερικανική κυβέρνηση στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης), λόγω της πρόσκλησης των Σκοπίων να συμμετάσχουν σε αυτήν όχι ως FYROM, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως προσωρινή ονομασία τους, αλλά σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!

Για το ίδιο ζήτημα υπήρξε από χθες παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ με το αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, όπως αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Μάρας Ζαχαρέα, η Βικτώρια Νούλαν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν αυτή που απέρριψε το ελληνικό αίτημα και απάντησε ότι δεν ήταν εφικτή η πραγματοποίησή του, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση σχέση με την συγκεκριμένη σύνοδο, καθώς δεν έχει πρόβλημα με τον «βίαιο εξτρεμισμό» .

Η απόρριψη του αιτήματος εκτιμάται ότι οδήγησε στην ματαίωση της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη σύνοδο, όπως και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς δεν θα συμμετάσχει ούτε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς ούτε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πάντως, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σαν λόγος της ακύρωσης προβάλλεται παράλληλα το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε την δυνατότητα παρέμβασης, όπως και ότι στη σύνοδο προβλέπεται να συμμετάσχουν πρόεδροι κρατών και όχι κυβερνήσεων, αν και οι ΗΠΑ διευκρινίζουν ότι μπορούν να συμμετάσχουν «ηγέτες κρατών» γενικώς (δηλαδή είτε πρόεδροι κρατών είτε πρόεδροι κυβερνήσεων)!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει τελικά στη σύνοδο, με το ζήτημα των Σκοπίων να επανέρχεται στο προσκήνιο από πλευράς ΗΠΑ με έναν δυσάρεστο για τα εθνικά μας συμφέροντα τρόπο.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top